Ārā auksts. Rudens veltes jau ievāktas. Vakari kļūst garāki un atliek vairāk brīva laika. Par spīti sliktajiem laika apstākļiem vasarā dažos dārzos ābolu raža ir izdevusies varena. Rodas jautājums, kur likt lielās ābolu grēdas? Rudens vakaros var pagatavot kaut ko no āboliem. Lūk, dažas receptes.
Stiprie un veselīgie ābolu un rutku salāti
Sastāvdaļas: 350g rutku, 350g burkānu, 200g ābolu, marinēti gurķi, 150 - 200g skāba krējuma, 10g cu-kura, sāls (pēc garšas).
Pagatavošana: nomazgātos dārzeņus sarīvē uz rīves un samaisa ar krējumu. Pieber nedaudz cukura, lai salātu garšu padarītu mazliet maigāku un pēc garšas sāls. Savukārt asāku ēdienu cienītāji droši var pievienot arī piparus — tas padarīs stipros salātus vēl stiprākus.
Vistas fileja ar ābolu gredzeniem
Sastāvdaļas: 200 g vistas filejas, ēdamkarote sviesta, 2 āboli, dažādi zaļumi, ola, milti, sāls, pipari.
Pagatavošana: vistas fileju izklapē ar gaļas āmuriņu, uzber sāli un piparus. Gaļu pārsmērē ar zaļo sviestu, ko pagatavo, saputojot sviestu ar sasmalcinātiem zaļumiem. Uzliek ābolu šķē-les un gaļu pārloka. Visu apvārta miltos, olā un cep. Pasniedz ar ceptiem ābolu gredzeniem.
Pankūka ar ābolu
Sastāvdaļas: 100g miltu, 1 ābols, 1 ēd.k. cukura, 2 olas, 0.5 glāzes ūdens, 1/3 glāzes piena, citrona sula, 3 - 4 ēd.k. eļļas, sāls.
Pagatavošana: sagriež ābolus plānās šķēlēs, uzber cukuru, aplej ar citrona sulu. Tur pusstundu. No pārējām sastāvdaļām gatavo mīklu, kuru arī tur pusstundu. Ņem nelielu pannu, ielej mazliet mīklas, tā, lai veidotos plāna pankūka, uzliek pa vidu 3 - 4 ābolu šķēlītes un to visu pārlej atkal ar mīklu. Cep no abām pusēm līdz zeltainai krāsai.
Cepti āboli
Sastāvdaļas: 2 vidēja izmēra āboli, 50 g žāvētu aprikožu, 2 bezē cepumi, 50 g putukrējuma, 3 piparmētru lapiņas, kļavu sīrups, cukurs pēc garšas.
Āboliem izņem serdi un sānos iegriež, lai tie cepot neplaisā.
Pagatavošana: pildījumam sīki sagriež izmērcētas žāvētas aprikozes un sajauc ar sadrupinātiem bezē cepumiem. Iegūto masu pilda ābolos. Ēdienu papildina ar saputotu saldo krējumu, kuru var uzlikt arī uz āboliem kā cepuri. Visu pārlej ar kļavu sīrupu un dekorē ar piparmētru lapiņām.
Ābolu čatnijs
Sastāvdaļas: 320 g jau notīrītu un sagrieztu ābolu, 80g žāvētas aprikozes, 100g sīpolu, 220g cukura, 250ml balzamiko etiķa, 2 aso piparu, 20g svaiga ingvera, 15g ķiploku, sāls.
Pagatavošana: 60 min. Visu sagriezt un sajaukt kopā visas sastāvdaļas. Uzvārīt un ļaut pavārīties kādas 10 minūtes. Tad samazināt uguni un pasautēt, līdz ir sasniegta bieza konsistence (aptuveni 50 min). Salikt sterilizētās burkās un aizvākot.
(Receptes ņemtas no žurnāla “Mūsmājas” un interneta mājaslapām.)
Ilonas STEPIŅAS foto