Skaidro Diētas ārsts Andis Brēmanis
“E” vielas. Daudziem, jau izdzirdot šo vārdu salikumu, ieslēdzas aizsardzības mehānisms, kas signalizē — visas E vielas ir sliktas! Tomēr tas nav tik viennozīmīgi. Noskaidrosim, kas šīs E vielas ir, kāds ir to kaitīgums vai nekaitīgums un ietekme uz veselību.
E vielas ir pārtikas piedevas, ko pievieno produktiem ar mērķi pastiprināt produktu garšu, smaržu un krāsu, pagarināt uzglabāšanas laiku un novērst bojāšanos. Burts “E” pārtikas piedevu ap- zīmēšanai ir aizgūts no angļu vārda edible, kas tulkojumā nozīmē “ēdams”, un bieži tiek lietots ērtības dēļ — garu nosaukumu var aizstāt ar E burtu un ciparu virknīti. Daudzas E vielas ir pat labas un nozīmīgas veselībai, jo burtā E un tam pievienotajos cipariņos var pat tikt izteikts vitamīns C, citronskābe un citas uzturvielas, kas zināmos daudzumos pat labvēlīgi ietekmē organismu. Tomēr ir daudzas, kas ne tikai ir bīstamas cilvēku veselībai, bet arī īpaši bīstamas mijiedarbībā ar citām vielām, radot alerģiskas reakcijas, nieru darbības traucējumus, utt. Lai regulētu šo vielu lietošanu, valsts nosaka, kuras E vielas ir atļaujamas, kuras savukārt aizliegtas, taču vienā valstī var būt atļautas tādas vielas, kas citā ir aizliegtas.
Kādas E vielas jeb pārtikas piedevas satur margarīns? Protams, arī margarīnam, tāpat kā citiem produktiem, pievieno E vielas, lai tas ilgāk saglabātos svaigs un nebojātos, tomēr kvalitatīvu margarīnu ražotāji rūpīgi raugās, lai pievienotās vielas būtu drošas un dabiskas. Visbiežāk margarīniem pievieno: E330 jeb citronskābi, E160 a jeb karotīnu (krāsai — droša, dabiska pārtikas piedeva, iegūst no burkāniem), E322 jeb lecitīns (darbojas gan kā emulgators, gan stabilizētājs — dabisks, jo atrodams katrā dzīvā šūnā. Visbiežāk iegūst no sojas pupiņām), E471 jeb taukskābju monoglicerīdi un diglicerīdi (droša pārtikas piedeva, apstiprināta ES, veselībai nekaitīga, iegūta no dabiskām taukskābēm), E202 jeb kālija sorbāts (konservants, jo aptur kaitīgo mikroorganismu savairošanos produktā, Eiropas Savienībā apstiprināta pārtikas piedeva, pievieno daudziem pro- duktiem, piemēram, sieriem, pasterizētam pienam, ievārījumiem, marinētiem gurķiem u.c.).
Katrā ziņā, pērkot dažādus produktus, noteikti pievērsiet uzmanību produkta sastāvam un tam pievienotajām E vielām. E vielu skaidrojumus varat atrast gan Internetā, gan citā uzziņu literatūrā!