Ciemos pie Marijas

Gada sākumā laikrakstā “Ezerzeme” ievietotajā publikācijā “Marijas kristāla kurpīte” mēs pastāstījām par biznesa sievietes no Dagdas brīnišķīgajiem piedzīvojumiem. Konditore pēc aicinājuma, kafejnīcas “Papardes zieds” īpašniece iemantoja atzinību Latvijā, kļūdama par konkursa “Latvijas sieviete 2008” gada laureāti.

Tikšanos laikā galvaspilsētā darbīgā Marija Aļeksejeva iepazinās ar ietekmīgiem cilvēkiem no “Siera kluba”, saņemot ielūgumu uz pasākumu VIP-personām. Restorānā “Preatore” vienīgā pārstāve no Latgales ieradās ne jau tukšām rokām, bet pārsteidza pavasara kulinārā pasākuma organizētājus ne tikai ar savu “kroņa” ēdienu - izslavēto ķimeņu sieru, bet arī ar bērza sulas šampanieti. Toreiz arī iesākās draudzība un biznesa sadarbība ar Vandu Davidanovu, Latvijas “Siera kluba” valdes priekšsēdētāju.

Saņēmusi ielūgumu būt izdošanai gatavotā kulināro recepšu krājuma pavāra eksperta lomā, zemnieku saimniecības “Papardes” īpašniece kautrīgi piedāvāja arī savus ekskluzīvos ēdienus. Rezultāts pārspēja visas cerības: jaunajā izdevumā “Siers novēl labu apetīti” ievietots vesels ducis garšīgu recepšu no Marijas! Visos latgaliešu ēdienos jaušams talantīgās pavāres sirds siltums. Kā viņa arī solīja, uz grāmatas prezentāciju uzaicināja laikraksta “Ezerzeme” pārstāvi, un es jutos ļoti mājīgi Marijas draugu lokā.
Dagda - tā vienmēr ir improvizācija, un ja jau kafejnīca “Papardes zieds” atrodas tautas nama ēkā, tad pilnīgi loģiski, ka sieru recepšu krājuma pasākums izvērtās par mazu šovu.

Brīvā dabā uzliesmoja ugunskurs, un lielā katlā ātri uzvārījās piens. Todien Inta un Pēteris Viļumi nedziedāja latgaliešu tautas dziesmas un neuzjautrināja klātesošos ar maskām, bet Marijas ciemiņu acu priekšā sasēja izslavēto ķimeņu sieru. Atzīšos: savā mūžā esmu pieredzējis daudz ko, bet, lūk, Latgales delikateses tapšanu es vēroju pirmo reizi. Viss izrādījās ļoti vienkārši, tikai cik daudz siera meistaru, tik arī šī derīgā un ļoti garšīgā produkta gatavošanas noslēpumu. Tas ļoti labi garšo pie izdaudzinātā Latvijas alus.

Ar jauno krājumu iepazīstināja “Siera kluba” prezidente Vanda Davidanova, kura ieradās pēc ielūguma no galvaspilsētas. Viņa uzsvēra, ka siers ir gastronomisko fantāziju neizsmeļams avots, un visi septiņi kluba darba gadi - tie ir ekskluzīvo kulināro grāmatu ikgadējie izdevumi. Jaunais krājums iznāca veiksmīgs, un ļoti patīkami, ka astoņu pavāru skaitā, kuri piedāvāja savus oriģinālos ēdienus, ir arī Marija no Latgales, kura kļuva par “Siera kluba” aktīvu locekli. “Tādi cilvēki ir Latvijas zelta fonds, mēs paspējām iemīlēt viņu, un mūsu sadarbība vēl tikai sākas,” paziņoja augstā viešņa.

Visiem ielūgtajiem Marija pasniedza skaisti noformētus izdevumus. Kulinārajā grāmatā - stāsts par viņu un, protams, gar-šīgas siera cienastu receptes. Lūk, Marijas oriģinālie ēdieni: “Zaļais salāts ar ķimeņu sieru”, “Līdakas fileja ar ķimeņu sieru”, “Ķimeņu siera un sēņu balle”. Meistare brīnumdare ar pārliecību cenšas pierādīt, ka ķimeņu siers lieliski harmonē ar vistas gaļu, kartupeļiem, tomātiem. Ēdienu noformējums - tas vēl ir šefpavāres mākslinieciskais talants, kura daudz iemācījusies no galvaspilsētas kulinārās mākslas meistariem.

Viena lieta ir krāsainās ilustrācijas jaunajā krājumā, cita - pavāru izsmalcinājumi zviedru galdā. Kopā ar savu palīdzi Altu Bogdāni prezentācijas saimniece uzklāja tādu galdu, ka mēs, viesi, ilgi neuzdrošinājāmies izjaukt harmoniju un skaistumu. Ar ziediem un dāvanām ieradās kolēģi no “Kulinārā mantojuma”. Mana paziņa Lilija Mežiniece, Aglonas viesu nama saimniece, pasniedza Marijai zemeņu torti. Bet vai mēs esam sliktāki par personām no galvaspilsētas, kuras izblamējās ar dārgu zemeņu našķi uz sveša rēķina! Te taču viss ir savs, no tīras sirds un neizsakāmi garšīgs. Marija cienāja mūs ar salātiem “Citroniņš”, sāļām bumbiņām “Rafaello”, siera un līdakas bumbiņām, omleti ar ceptu plaudi, siera un laša filejas ruleti, biezpiena bumbiņām ar kūpinātu gaļu... Bija arī karstie ēdieni - zivju zupa ar sieru un slinkie pelmeņi.

Uz laiku aizmirsuši par krīzi, mēs ilgi runājām. Galvenā bagātība uz zemes taču ir kontaktēšanās ar domubiedriem, bet izvest valsti no depresijas ir pa spē-kam tikai darbīgiem cilvēkiem. Tādiem kā Marija Aļeksejeva. Tā bija lieliska kompānija - Viktors Stikuts, Jāzeps Ornicāns, Vija Gekiša... Un atbraucējas dāmas, Marijas draudzenes, ar kurām es nepaspēju iepazīties - visas viņas bija aizrāvušās ar degustāciju. Bet Marija staroja no prieka: laimīgu notikumu ķēde turpinās. Katra veiksme prasa saspringtu darbu.

Aleksejs GONČAROVS