Medus ēdams, medus smērējams

Medus dziednieciskās īpašības nevienam nav jaunatklājums vai pārsteigums. Parasti to dzeram kopā ar tēju, kad esam saaukstējušies. Retāk — izmantojam skaistumkopšanas nolūkos.

Kā uzturlīdzekli ikdienā medu izmanto diezgan reti, jo tas ir dārgāks nekā cukurs. Bez šaubām, medus ir veselīgs un arī unikāls savā veidā, jo vēl neviena cilvēku izgudrota metode nav spējīga no dabas materiāliem iegūt tādas konsistences saldvielu, kuras sastāvā nebūtu augu šūnu, toties bites tādu ir atklājušas.

Tiem, kuri medu ir iecienījuši, ir svarīgi zināt, kā nekļūdīties iegādājoties šo preci. Uz šo jautājumu sniedza atbildi biškopis Andrejs Mizis (attēlā), bet par to, kā pareizi medu izmantot medicīniskos nolūkos — ģimenes ārste dr. Ilona Radziņa. Šos speciālistus sastapām seminārā “Medus un citu biškopības produktu daudzpusīgās lietošanas iespējas”

Biškopis Andrejs Mizis stāsta: “Tirdzniecības vietās medus pēc konsistences sastopams divos veidos: šķidrs un kristalizēts. Kristalizācija ir medus dabiska uzvedība tā glabāšanas laikā. Kvalitātes ziņā nav atšķirības starp šiem diviem veidiem, jo medus saglabā savu kvalitāti, nodrošinot paškonservēšanos abos gadījumos. Medus kristalizācijas tempu nosaka glikozes daudzums tajā: jo vairāk glikozes, jo straujāka kristalizācija, bet tam nav nekāda sakara ar cukura izbarošanu bitēm. Piemēram, ļoti strauji kristalizējas rapšu medus, bet nemaz nekristalizējas balto akāciju ziedu medus. Kristalizēta medus atgriešana šķidrā veidā prasa tā sildīšanu (40-450C), kā rezultātā samazinās bioloģiski aktīvo vielu īpatsvars medū, tādējādi pazeminot tā vērtību.

Kā rīkoties pircējam, iegādājoties medu? Priekšroka dodama tādam medum, kura tapšanā piedalījušās tikai bites, tas ir, vasarā medus varētu būt kā šķidrs, tā jau viegli kristalizēts, bet vēlu rudenī, ziemā un pavasarī līdz jaunajai ražai būtu vēlams pirkt tikai kristalizētu medu. Neskatoties uz to, piegādātais medus tirdzniecībā no ražotāja puses tiks nodrošināts tāds, kādu vēlēsies pircējs.

Izvēloties šķidros medus, jāzina, ka tumšajos ir lielāks cilvēka organismam viegli izmantojamo minerālvielu daudzums un augstāka bioloģiski aktīvo vielu darbība. Tumšais medus ir ar asāku garšu, gaišie — maigāki. Veselības stiprināšanai būtu jāizvēlas vietējais Latvijas medus, bet cepšanai, vārīšanai vai lietošanai pie karstiem dzērieniem izmantojams arī lētais ārzemju medus.”

Toties medus farmakoloģiskās īpašības ir šādas:

- antibiotiska (nomāc mikrobu, sēnīšu, vienšūņu darbību), antialerģiska;
- antitoksiska (mazina medikamentu blakusefektu, veicina indes izdalīšanu no organisma);
- nomierinoša, organismu stiprinoša, tonizējoša;
- rētu dziedinoša (ārste Ilona Radziņa apgalvo, ka medu tīrā veidā var likt kā smēri pie vidēji smagu apdegumu brūcēm, pirms tam brūci apmazgājot ar aukstu ūdeni);
- pretiekaisuma;
- regulē vielmaiņu;
- uzlabo atmiņu un redzi;
- uzlabo ādas stāvokli un veicina tās atjaunošanos;
- labvēlīgi ietekmē sirds, sirds - asinsvadu, aknu un nervu sistēmu;
- palielina izturību pret dažādiem nelabvēlīgiem ārējās vides apstākļiem;
- palielina garīgā un fiziskā darba spējas, atjauno spēkus pēc pārpūles;
- stiprina imunitāti.

Lūk, cik vērtīgs ir medus!

Dziedinošas un imunitāti stiprinošas īpašības piemīt ne tikai medum, bet arī daudziem citiem bišu saražotiem produktiem, piemēram, ziedputekšņiem, propolisam, bišu maizei, vaskam, bišu māšu peru pienam. Bišu māšu peru pienu ieteicamāk pirkt kapsulās vai pulverī, jo diezgan grūti izkontrolēt bišu māšu peru piena daudzumu medus un bišu māšu peru piena maisījumā.

Un to visu uzzinājām septembra nogalē seminārā par medus pielietojumu ES līdzfinansētās tirgus veicināšanas programmas “Medus un citu biškopības produktu popularizēšana” ietvaros. Seminārs notika ar LR Zemkopības ministrijas atbalstu.

Ilona STEPIŅA