Krāslavas pavāru, kulināru un citu sabiedriskās ēdināšanas servisa profesionāļu slavenās tradīcijas dzimušas, attīstījušās un saudzīgi saglabājušās daudzu gadu desmitu garumā. Pat deviņdesmitie lūzuma gadi, kas daudzām nozarēm bija totāla sabrukuma gadi, tikai uz laiku apturēja šo procesu. Kopš tā laika, kad SIA “Krāslava D” vadību uzņēmās autoritatīvā speciāliste Viktorija Vengrēviča, firma uzņēma pareizu kursu uz sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu modernizāciju.
Pēdējos gados pilsētnieki un Krāslavas viesi pamatoti novērtēja ēdamnamu “Daugava”. Veiksmīgi veiktās renovācijas rezultātā bijušās tipveida ēdnīcas pusdienu zāle faktiski guva visas mūsdienīgas kafejnīcas pazīmes ar spilgti izteiktu vietējo kolorītu, par ko parūpējās pieredzējusī dizainere Silvija Linarte no Daugavpils. Interjeru maigi zaļganos toņos veiksmīgi papildināja pilsētas jauno mākslinieku darbu ekspozīcija, kas ļoti iepatikās tūristiem, kuri sen kļuva par Krāslavas viesmīlīgā stūrīša pastāvīgajiem klientiem. Ar pilnīgi pieejamām cenām vidēji turīgiem cilvēkiem. Par ēdamnama plašo popularitāti liecina tas fakts, ka te pastāvīgi pieņem pasūtījumus kāzu svinībām, banketiem un citiem lieliem pasākumiem.
Par otro posmu kļuva kafejnīcas “Mārīte” pārkārtošana. Šī iestāde tiek uzskatīta par krāslaviešu iemīļoto atpūtas vietu. Protams, kafejnīcas divu zāļu šaurība neļauj rīkot lielus svinīgus pasākumus, toties ne- lielas kompānijas te jūtas pilnīgi komfortabli, bet piektdienās telpā ar sienām romantiskos sārtos toņos skan dzīvā mūzika, aicinot dejotgribētājus. Te ir īsta paradīze arī gardēžiem: atzītie pavāru un kulināru mākslas meistari piedāvā apmeklētājiem vis- izsmalcinātākos ēdienus. Nav grūti noskārst, ka arī šo interjeru noformēšanā savu talantu ieguldījusi Daugavpils Saules skolas pasniedzēja Silvija Linarte. Sekojot rentabilitātes paaugstināšanas, materiālās bāzes attīstības un modernizācijas kursam, SIA “Krāslava D” valde uzaicināja laikraksta “Ezerzeme” pārstāvi uz kārtējo prezentāciju. Neaizmirstamajos padom- ju laikos restorānā funkcionēja banketu zāle izredzētajiem, kurp vienkāršiem apmeklētājiem ieeja bija liegta. Laiks atkal diktēja nepieciešamību at- vērt ēdamnamā atsevišķu nelielu banketu zāli 20 - 30 vietām. No ieceres līdz realizēšanai pagāja salīdzinoši neilgs laika posms, un tagad uzaicinātie kļuva par racionālisma un Eiropas kultūras triumfa lieciniekiem. Pirm- kārt, banketu zālei ir atsevišķa ieeja un garderobe, kas ļauj tai strādāt autonomā režīmā. Otrkārt, rodoties nepieciešamībai, speciālas šarnīrdurvis ļauj atvirzīt sienu, un tad jaunā telpa kļūst par ēdamnama lielās zāles papildinājumu, kas ļauj palielināt viesu vietu skaitu līdz 140! Pirmais kāzu eksperiments noritēja ļoti sekmīgi: tieši banketu zālē ar spoguļsienu sēdēja svinību gaviļnieki un tuvākie radi. Vārdu sakot, troņa vieta.
Atkal apsveikumus saņēma Viktorija Vengrēviča un Silvija Linarte. Piešķirot banketu zālei ekskluzīvumu, dizainere pamanījās saglabāt vienotu stilu ar lielo blakustelpu, bet par savienotājelementiem kļuva viendabīgas griestu konstrukcijas un harmoniski sienu toņi. Bez spoguļiem mazās zāles greznību uzsver griestu oriģinālo apgaismošanas ierīču pārpilnība, kas izraisa svētku mirdzuma efektu. Uzklātais zviedru galds radīja kulinārās mākslas šedevru. Tehnoloģe Rita Bižāne un pavāru brigāde Viktorijas Ižikas vadībā zināja, ar ko pārsteigt ielūgtos ciemiņus, kuru skaitā bija Sa- eimas deputāts Gunārs Upenieks, kā arī novada domes pārstāvji Aleksandrs Jevtušoks, Aleksandrs Kļimovs, Ilgvars Andžāns, Ināra Dzalbe un Lilita Treščinska, citi uzaicinātie. Viesiem pasniedza sāļo... torti ar tunci, zivju bumbiņas ar jogurta mērci, pīrādziņus ar baraviku pildījumu, ar baklažāniem un fetaki sieru pildītus avokado, gaļas bumbiņas ar ciedru riekstiem, kāpostu tīteņus buržuju gaumē, paipalu olas ar melnajiem ikriem. Desertā tika piedāvāti cepti āboli ar brūkleņu ievārījumu, augļu mozaīka groziņos, baltās un melnās šokolādes bumbiņas...
Galvenais ir tas, ka jaunā banketu zāle tagad ir pieejama visiem, tikai jāizdara iepriekšējais pasūtījums, un romantiskas pusdienas vai vakariņas, klusinātai stereomūzikai skanot, būs ga- rantētas. Gribēsiet padejot — viss pēc klientu vēlēšanās!
Aleksejs GONČAROVS