Grila piedevas — tikpat svarīgas kā gaļa un zivis

Vasara un grila sezona turpinās! Esam jau rakstījuši par veselīgām un ātri pagatavojamām grila maltītēm, kas iekrāso vasaru un piešķir tai īpašu baudījumu.

Protams, dārza svētku ēdienkartē joprojām galveno lomu spēlē gaļa, zivis un desiņas. Tomēr — uz katras skatuves ir vajadzīgi arī otrā plāna lomu spēlētāji, un tikai kopā veidojas izrāde. Kā zināms, arī otrā plāna lomas tiek vērtētas un apbalvotas, nereti tās pat izceļas spilgtāk par galveno aktieri. Tāpat ir arī virtuvē — piedevas, mērces un deserts ir tikpat svarīgs kā steiks, jo kas gan tas būtu bez salātiem, dārzeņiem, maizītes, mērcītes...

Lielākā pulkā vai ģimenes lokā — izvēlieties vienkāršākas vai sarežģītākas receptes grila piedevu pagatavošanai!

Protams, kečupu izvēle veikalos ir pamatīga, taču ar saspiestu ķiploku, sasmalcinātiem zaļumiem un garšvielām papildināts krējums vai bezpiedevu jogurts būs tam veselīga un pašu gatavota alternatīva. Svarīgo pienākumu — sastāvdaļu samaisīšanu var uzticēt arī bērniem, viņi būs sajūsmā par iespēju piedalīties!

Atcerieties parūpēties arī par maizi! Arī to var ne tikai vienkārši sagriezt un pasniegt groziņā, bet papildināt ar garšaugu sviestu un grilēt, ietītu folijā. Ar kraukšķīgi grilētu maizi var nogaršot visas mērcītes, kas saliktas galdā!

Ja pagrabā vēl saglabājusies kāda burciņa brūkleņu ievārījuma, to noteikti var izmantot kā labu papildinājumu grilētai sarkanajai gaļai. Eksperimentējiet: šķipsniņa svaigi maltu piparu vai lāse citrona sulas piešķirs pierastajai garšai jaunu niansi! Ja brūkleņu vairs nav, varbūt pamēģiniet citas tobrīd dārzā pieejamās ogas vai augļus, piemēram, nelielā ūdens daudzumā izsautējiet plūmes, pievienojot balzamisko etiķi un savu mīļāko garšvielu maisījumu.

Tikpat ātri kā sulīgi gaļas gabaliņi no dārza svētku galda parasti pazūd uz grila cepti kartupeļi. Mazos, jaunos kartupelīšus var pat neapvārīt, lielākus - iepriekš izvārīt, ietīt folijā, kārtīgi izkarsēt un pasniegt ar zaļumu biezpienu vai salātiem tiem, kas gaļu neēd. Pamēģiniet apvārītus kartupeļus pirms tīšanas folijā apsmērēt ar olīveļļu un pievienot šķipsniņu kaltēta vai nelielu zariņu svaiga rozmarīna. Gan gaļas ēdājiem, gan neēdā-jiem piedāvājiet ar fetas sieru pildītu grilētu kabaci, grilētu papriku, tomātus, sīpolus vai šampinjonus. Grūti būs atrast tādu dārzeni, ko nevarētu grilēt!

Grila ēdienkartē nevajadzētu skopoties arī ar svaigiem salātiem. Tikko plūktas salātlapas, gurķi, tomāti, jaunie burkāni — gan krējuma mērcē, gan vieglā Vidusjūras noskaņā ar eļļas un citronu sulas mērci un garšvielām tie papildinās grilēto gaļu un zivis. Ja vakars plānots garāks, varbūt jāpadomā arī par kartupeļu vai makaronu salātiem? Ja līdzās grilam aug plūmes, ķirši, zemenes vai pirmie vasaras āboli, ja saldētavā noslēpts kāds saldējums, rūpes par desertu ir atrisinātas. Taču, izrādās, arī saldējumu var grilēt, nemaz nerunājot par augļiem, ko var papildināt gan ar dažādām saldām mērcēm, gan saldējumu, gan medu.

Ierosmei — dažas receptes no Santa Maria

Grilētu sēņu salāti

½ glāzes riekstu (pēc vēlēšanās); 250 g sēņu (gailenes, šampinjoni, citas baltās sēnes); 4 tējkarotes apgrauzdētu ciedru riekstu; 100 g ledus salātu; sāls; pipari; 1 paciņa Santa Maria ķiploku marinādes. Sēnes sadur uz iesmiem, aplej ar ķiploku marinādi un patur 1 stundu. Sēnes cep uz grila, apkaisa ar sāli un pipariem pēc garšas. Galdā pasniedz uz šķīvja, kas izklāts ar salātu lapām, un apkaisa ar riekstiem. Pēc vēlēšanās salātus var viegli apslacīt ar Extra Virgin olīveļļu.

Grilētu tomātu sainīši ar spinātiem

300 g blanšētu spinātu; 1 vidēji liels sīpols; 1 ķiploka daiviņa; 1 ēdamkar. eļļas; 2 ēdamkar. saulespuķu sēklu vai ciedru riekstu; 4 lieli tomāti; 150 g mozarella siera; Sāls un Santa Maria malti melnie pipari; Malts muskatrieksts. Notīra un sīki sasmalcina sīpolu un ķiploku. Saulespuķu sēklas viegli apgrauzdē eļļā, pievieno sīpolu un ķiploku, pievieno spinātus un sāli, piparus un muskatriekstu. Tomātiem nogriež “vāciņu” un ar tējkaroti uzmanīgi izdobj vidu (to sasmalcina un samaisa ar spinātiem). Sieru sagriež kubiņos un arī pievieno spinātu masai. Masu pilda tomātos, uzliek nogrieztos vāciņus. Sagatavotos tomātus ietin folijā un grilē apmēram 10 minūtes.

Grilēti ķiploki

4 ķiploki (veseli); 200 ml olīveļļas; 2 tējkar. Santa Maria maltu melno piparu; 2 tējkar. sāls. Veselu ķiploku ietin alumīnija folijā un liek grilēt ~ ½ stundu (ķiploki jāliek grila malā!), ik pa laikam apgriežot. Burkā vai bļodā samaisa pārējās sastāvdaļas. Kad ķiploki piespiežot šķiet mīksti, tos noņem no grila, karstus izloba un liek eļļā, uzmanīgi izmaisa un ļauj dažas minūtes iemarinēties. Neapēstos ķiplokus var uzglabāt ledus-skapī vismaz nedēļu. Pasniedz kopā ar grilētu gaļu vai ziež uz grilētas maizes.

Grilēta maize ar ķiplokiem vai pētersīļu sviestu

1 franču baltmaize; 150 g sviesta; 10 ķiploka daiviņas vai 1 tējkar. sāls; 1 tējkar. Santa Maria maltu melno piparu. Franču maizi slīpi iegriež, nepārgriežot apakšējo garozu. Mīkstu sviestu sajauc ar sasmalcinātu ķiploku un/vai zaļumiem un garšvielām, maisījumu iesmērē griezuma vietās. Sagatavoto maizīti ietin folijā un grilē 20 minūtes.

Grilētu dārzeņu antipasti ar citronu

2 cukini vai nelieli kabači; 1 baklažāns; 150 g šampinjonu vai gaileņu; 6 nelieli sīpoli; 1 apelsīns; 1 neliels citrons; 10 ēdamkar. dārzeņu buljona; 5 ēdamkar. balzamiko etiķa; 5 ēdamkar. eļļas; ķirštomāti vai nelieli tomātiņi; svaigs baziliks.

Cukini un baklažānu sagriež šķēlēs, nomizo sīpolus un pārgriež uz pusēm. Notīra un sagriež šķēlītēs šampinjonus. Sagatavotos dārzeņus liek bļodā un samaisa ar marinādi, kas pagatavota no apelsīna un citrona sulas un miziņas, etiķa, buljona, sakapāta ķiploka, sāls un pipariem. Ļauj ievilkties vismaz trīs stundas.

Dārzeņus sietā notecina (marinādi neizlej!). Uzkarsētā un ar eļļu ieziestā alumīnija folijas grila panniņā liek sagatavotos dārzeņus, grilē apmēram 15 minūtes, pēc nepieciešamības pārlejot ar marinādes — eļļas maisījumu. Pasniedzot pievieno tomātus un saplucinātu svaigu baziliku.

Grilēts saldējums

4 vaniļas plombīra saldējuma bumbiņas; 7 tējkar. pūdercukura; 4 gatavā biskvīta groziņi; 6 olu baltumi; nedaudz zemeņu liķiera (vai apelsīnu sulas), nedaudz citronu sulas. Zemenes vai augļi un ogas (persiki, plūmes, ķirši bez kauliņiem, mellenes u.c.). Zemenes notīra un sagriež šķēlītēs, samaisa ar citronu sulu un liķieri. Olu baltumus un pūdercukuru saputo ļoti stingrās putās. Biskvīta groziņos kārto zemenes, uz tām uzliek saldējuma bumbiņu, ko no visām pusēm pārklāj ar saputoto olbaltumu. Grilē uz ļoti karsta grila zem vāka dažas minūtes, līdz olas baltums sāk karamelizēties. Noņem no grila un nekavējoties pasniedz.

Cepts ananass

1 svaigs ananāss, sagriezts 2 cm biezās šķēlēs; vaniļas saldējums.Ananāsa šķēles grilē apmēram 2 minūtes no abām pusēm. Pasniedz ar vaniļas saldējumu.

Augļu iesmiņi

1 neliels ananass; 4 nektarīni; 2 banāni; 1 ēdamk. mīksta medus; 1 tējk. Santa Maria maltā kanēļa; 2 ēdamk. baltvīna. Ja izmanto bambusa iesmus, stundu pirms cepšanas tie jāieliek aukstā ūdenī. Ananasu sagriež četrās vienādās daļās, ar asu nazi izgriež cieto vidu un sagriež vēl mazākās daļās. Nektarīnus sagriež četrās daļās, atdala kauliņus. Banānus nomizo un sagriež gabaliņos. Samaisa medu, kanēli un vīnu. Augļus uzdur uz iesmiem, pārsmērē ar mērci un apcep grilā. Pasniedz ar vaniļas saldējumu.

Tekstu sagatavoja Santa Maria