Meksikas iedvesma Dienvidu štatos: TEX MEX virtuve

Ar vārdu Tex Mex tiek apzīmēts ēdienu gatavošanas stils, kas apvieno ASV dienvidu štata Teksasas un tās kaimiņvalsts Meksikas ziemeļdaļas tipiskās virtuves iezīmes.

Tex Mex virtuvē saskatāmas gan seno maiju kultūras pēdas, gan spāņu iekarotāju ietekme: kukurūza, pupas un čili pipari ir tradicionāli Centrālamerikas pirmiedzīvotāju produkti, bet gaļas, kviešu un piena produktu izmantošanas saknes meklējamas Spānijas kolonistu ēdienkartē. Tex Mex virtuve tāpēc nereti tiek raksturota kā Meksikas iedvesma amerikāņu izpildījumā. Kanāriju salu iedzīvotāji, kas Meksikā ieradās 18. gadsimta vidū, gardajā meksikāņu — amerikāņu katliņā, kur neiztikt bez maigiem un asiem, svaigiem un kaltētiem čili pipariem, piebēra arī citas garšvielas, piemēram, Romas ķimenes jeb kumīnu un koriandru. Liellopa gaļa, pupiņas, dažādas salsas jeb mērces un kukurūzas miltu plāceņi — tortiļas (tortillas), kraukšķīgās tako “laiviņas” (taco shells), načos čipsi (nachos), saulē nobrieduši tomāti un kūstošs siers, dārzeņu daudzveidība, — visi šie produkti sniedz mums neskaitāmas variāciju iespējas.

Tex Mex virtuves pamatlikums ir vienkāršība, — sākot ar produktiem un to sagatavošanu un beidzot ar uzvedības likumiem pie galda. Galda piederumi būs nepieciešami, ja gatavosiet enčiladas (enchiladas) — pildītas, sarullētas un kopā ar mērci apceptas kukurūzas tortiļas vai burito (burritos) — pildītus kviešu miltu plāceņus, ko pasniedz jau satītus. Taču vairums Tex Mex ēdienu ir t.s. pirkstiņuzkodas, kam naži un dakšiņas nav nepieciešamas, jo tos visi ēdāji gatavo kopā, draudzīgi sēžot pie galda, piemēram,

* načos čipsi (nachos) — apaļi kukurūzas čipsi, ko pasniedz, apgrauzdētus ar dažādām mērcēm;
* tako (tacos) — pildītas kraukšķīgas kukurūzas tortiljas U burta formā;
* fahitas (fajitas) — mīkstas kviešu tortiļas ar gaļas un dārzeņu pildījumu, ko ēdājs satin pie galda pats;
* poperi (poppers) — dažāda veida pildītas un apceptas čili pākstis;
* tostadas (tostadas) — kukurūzas tortiļas ar dažādiem pildījumiem;
* kesadijas (quesadillas) — ar sieru un citiem produktiem pildītas un apceptas kviešu tortiļas;
* flautas (flautas) — turziņas veidā sarullētas tortiļas, iecienīta Tex Mex uzkoda.

Tortiļas

Lasot aprakstus un receptes, reizēm šķiet, ka tortiļas, tako, burito vai fahitas atšķiras tikai ar nosaukumiem. Tomēr tā nav! Visos nosauktajos ēdienos gan tiek izmantotas tortiļas, taču pašas tortiļas, to pildījumi, sagatavošanas un pasniegšanas veids ir ļoti atšķirīgs.

Tex Mex virtuvē sastopamas divu veidu tortiļas — kukurūzas miltu un kviešu miltu tortiļas.

Kviešu tortiļas vairāk raksturīgas Amerikas dienvidu štatiem, Meksikā tās nav tik populāras. Kviešu tortiļas izmanto galvenokārt kesadiju gatavošanai. Plāno kviešu plāceni apkaisa ar sarīvētu sieru, pārloka un vidējā karstumā cep uz pannas bez taukvielām, kamēr siers izkūst, pasniedz kopā ar svaigiem salātiem. Tex Mex virtuvē no kviešu tortiļām gatavo arī burito.

Kukurūzas tortiļas ir pats svarīgākais reģiona produkts, tās gatavo no speciāli apstrādātiem kukurūzas miltiem (milti tiek īpaši raudzēti). Protams, visgaršīgākās ir svaigi gatavotas tortiļas, taču tās var uzglabāt ledusskapī vien pāris dienu, tāpēc pie mums, kur tikko gatavotas tortiļas nav nopērkamas, risinājums ir plašais Santa Maria Tex Mex produktu klāsts.

Tāpēc šodien noņemam baltos, iestīvinātos galdautus, arī šķīvjus ar zelta maliņu un sudraba karotītes atstājam rimtām ģimenes pusdienām. To vietā izvēlamies vienkāršu māla vai akmens masas traukus, pītus groziņus un raibus galdautus kā amerikāņu vesternos, pāris kaktusus pašu apgleznotos māla puķupodos un virtenē sasietas čili pākstis dekorācijai. Vēl tikai salvetes Meksikas nacionālajās krāsās — sarkanas, zaļas un baltas, atbilstoša mūzika un... aicinām draugus uz šīs sezonas pirmo Tex Mex ballīti!

Receptes

Vienkāršās fahitas

400 g vistas filejas strēmelītēs, 1 sasmalcināts sarkanais sīpols, 1 sasmalcināta sarkanā paprika, 1 iepakojums Santa Maria Tex Mex fahitas garšvielu maisījuma, 1 iepakojums Santa Maria Tex Mex tortiļu, 1 burciņa Santa Maria Tex Mex maigās tako mērces.
Gvakomolei: 2 gatavi avokado, nomizoti un saspaidīti 100 ml skābā krējuma, 1 sakapāts sīpols, 2 tomāti bez miziņas, ½ citrona sulas, 2 tējk. Santa Maria ķiploku sāls, 1 tējk. Santa Maria Chili Explosion garšvielu maisījuma dzirnaviņās.
Sagatavo gvakomoles sastāvdaļas, avokado saspaida ar dakšiņu un visu samaisa.
Padoms! Gvakomoli nevajag maisīt virtuves kombainā. Labāku garšu iegūsiet, ja maisīsiet ar karoti vai dakšiņu.

Uz pannas eļļā nedaudz apcep sīpolu un papriku. Apcep vistas filejas, pievieno fahitas garšvielu maisījumu un iepriekš apceptos dārzeņus. Sasilda tortiļas, kā norādīts uz iepakojuma, un pilda ar vistas gaļu un dārzeņiem. Pildītās tortiļas satin ruletītēs un pasniedz ar Santa Maria Tex Mex salsu un gvakomoli.

Tortiļas ruletes ar auksti kūpinātu lasi (4 personām)

4 Santa Maria Tex Mex tortiļas, svaigais siers apziešanai, 300 g auksti kūpināta laša, maurloki.

Tortiļu apziež ar sieru, virsū uzliek laša šķēlītes, apber ar maurlokiem un satin to, veidojot ruletīti. Ietin folijā un ieliek uz dažām stundām ledusskapī. Pirms pasniegšanas sagriež apmēram 2 cm biezās šķēlītēs.

Ceviche — atspirdzinoši citrusaugļos marinētu zivju salāti, mini tako groziņos (14 gabali)
300 g svaigas laša filejas mazos kubiņos (1×1 cm), 2 avokado kubiņos, 1 mango kubiņos, ½ gurķis, mizots, sagriezts kubiņos (un attīrīts no sēklām), 2 tomāti, sagriezti kubiņos (un attīrīti no sēklām), 1 paciņa Santa Maria Tex Mex Pico de Gallo garšvielu maisījuma, 3 laimi, 1 ķiploka daiviņa, sasmalcināta 1 ēdamk. olīveļļas, 1 iepak. (14 gab.) Santa Maria Tex Mex mini tako groziņu, salātu lapas.

Ceviche — klasisks meksikāņu ēdiens, gatavots no laima sulā, olīveļļā ar tomātu, sīpolu un čili piedevām marinētas zivs vai jūras veltēm.

Sakarsē krāsni līdz 200°C temperatūrai un cep tako groziņus 3-4 minūtes, tad uzliek uz papīra dvieļa, lai uzsūcas liekā eļļa. Sagriež zivi, dārzeņus un augļus 1×1 cm lielos kubiņos. Iemarinē laša kubiņus garšvielu maisījumā, laima sulā un ķiplokos, patur apmēram 1 stundu. Dažas reizes uzmanīgi apmaisa zivs gabaliņus, lai zivs gaļa saskartos ar marinādi. Iemaisa pārējās sastāvdaļas. Pirms ceviche ielikšanas tako groziņos, katrā groziņā liek nomazgātu un nosusinātu salāta lapu. Ceviche pasniedz pildītu apceptos mini tako groziņos.

Načos plate (4 porcijas)

400 g maltās liellopu gaļas, 1 paciņa Santa Maria Tex Mex tako garšvielu maisījuma, 100 ml ūdens Dārzeņi pēc patikas: kukurūza, ķiploki, paprika, pupiņas, 1 paciņa Santa Maria Tex Mex kukurūzas čipsu ar sāli, 100 g rīvēta siera.

Garnējumam: Santa Maria Tex Mex gvakamoles dip mērces (gatava lietošanai), Santa Maria Tex Mex sarkano tomātu salsa, Santa Maria Tex Mex Čedaras siera mērce (gatava lietošanai), Santa Maria Tex Mex dzeltenais čili, sakapāts sīpols.

Malto gaļu apcep eļļā. Pievieno garšvielu maisījumu, ūdeni un izvēlētos dārzeņus. Samaisa un ļauj vārīties bez vāka 5-10 minūtes, līdz šķidrums iztvaiko. Izklāj tortiļas čipsus un malto gaļu uz 4 karstumizturīgiem šķīvjiem. Pārkaisa ar rīvētu sieru, 2-3 minūtes karsē 200°C temperatūrā, līdz siers izkūst. Pasniedz ar gvakamoli un citām piedevām.

Načos uzkodas (4 porcijas)

1 paciņa Santa Maria Tex Mex načos apaļo kukurūzas čipsu, 5 gabaliņi siera vai cieti kūpināta šķiņķa, sagriezta nelielos gabaliņos, 4 ēdamkarotes svaigā siera, 10 maurlociņi, sagriezti sīkos gredzentiņos, 1 sarkanais čili pipars, sasmalcināts, 6 ēdamkarotes saldētas kukurūzas, salātu lapas dekorēšanai. Samaisa visas sastāvdaļas un pieber sāli pēc garšas. Iegūto masu uzliek uz kukurūzas čipsiem, dekorē ar salātu lapām un pasniedz galdā.

Pikantie gvakamoles rullīši (Apmēram 40 gabaliņi)

1 iepak. (8 gab.) Santa Maria Tex Mex tortiļu, 1 bundžiņa Santa Maria Tex Mex gvakamoles dip mērces (gatava lietošanai), 1 laima sula, 4 ēdamk. Santa Maria Tex Mex halapenjo, sakapātu, sauja svaiga koriandra lapu, 140 g Parmas šķiņķa (vai plānas cita šķiņķa šķēles), pārtikas plēve.

Katrā tortiļā iesmērē 1-2 ēdamkarotes gvakamoles mērces. Pārkaisa ar svaigu kapātu koriandru un kapātiem halapenjo pipariem. Pāri pārliek plānas šķiņķa šķēlītes. Sarullē tortiļas un novieto rullīšus uz paplātes vai šķīvja. To pārklāj ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī apmēram uz 40 minūtēm. Pirms pasniegšanas, izmantojot asu nazi, sagriež rullīšus 1 cm biezos gabaliņos. Pasniedz.

Tortiļa ar zaļo papriku, vistu un mājas sieru (1 porcija)

2 Santa Maria Tex Mex tortiļas, 0,5 lielas zaļās paprikas, sagrieztas strēmelītēs, 70 g mājas siera, 1 vistas fileja, sagriezta strēmelītēs, Santa Maria piedeva vistas gaļai — garšaugi un pipari.

Vistas gaļas fileju apkaisa ar piedevu un cep cepeškrāsnī vai uz grila (vistu var pagatavot jau iepriekšējā vakarā).

Uz tortiļas uzliek paprikas strēmelītes, mājas sieru un vistas gaļas fileju. Satin, veidojot ruletīti, un pasniedz galdā. Ja ir vēlēšanās, pildītās tortiļas ātri uzkarsē mikroviļņu krāsnī, uz cepešpannas vai cepeškrāsnī.

Kūpināta zivs ar kukurūzas čipsiem

Santa Maria Tex Mex tortiļu kukurūzas čipsi, 100 g karsti kūpinātas zivs (piemēram, forele), pusīte purava, 1 sīpols, 1 paprika, 3 olas, 50 g rīvēta siera, saldais krējums, sāls, pipari, sviests.

Pagatavo omlešu masu no olām un saldā krējuma. Cepamajā veidnē secīgi kārto kukurūzas čipsus, kūpinātas zivs gabaliņus un šķēlītēs sagrieztus dārzeņus. Virsējo kārtu veido kukurūzas čipsi. Visu pārlej ar sagatavoto olu un saldā krējuma masu, pāri pārkaisa rīvētu sieru un cep krāsnī 180°C temperatūrā 10-15 minūtes.

Atdzesē ēdienu un pirms pasniegšanas galdā sagriež nelielos kubiņos.

Citas receptes un arī plašāku informāciju par garšvielām meklējiet www. santamaria.lv.