Lieldienu dāvana no “Smalkais stils”

  • Kultūra
  • 05.04.2024 12:27
  • 184 skatījumi
img


Marta pēdējās dienas un aprīļa pirmā diena izrādījās neparasti siltas. Lieldienas šogad mūs patiesi iepriecināja un ne tikai ar laikapstākļiem. Otrajā svētku dienā skatītājus gaidīja Krāslavas kultūras nams uz pirmizrādi teātra iestudējumam “Medus pods” pēc Annas Dančas tāda paša nosaukuma darba motīviem.



Noteiktajā laikā Krāslavas kultūras nama zāle bija skatītāju pilna. Gaismas nodzisa, sarunas pieklusa, un visa uzmanība tika pievērsta skatuvei. Pirmais privātmājas pagaidu istabā parādījās galvenais varonis Edvards - apskaužams atraitnis-līgavainis, kuram, kā vēlāk izrādījās, bija daudz bērnu. Pirms došanās uz pilsētu pie viņa ieradās kaimiņš Anatols, kurš pēc tam tika deleģēts pieskatīt mājsaimniecību, kamēr Edvards bija prom.



Un tad viss tikai sākās: saimnieka prombūtnes laikā viesos ieradās vairākas dāmas, kāda pat mēģināja viņu pieburt. Atbrauca bērni. Kopumā īsts stāsts, kas ilustrē, cik daudzpusīga ir mūsu dzīve un kā notikumi savijas, brīžiem radot komiskas situācijas. Vienlaikus iestudējums rosināja arī nopietnākas pārdomas par to, ka mūsdienu pasaulē ir jātur vaļā ausis arī ar tuviniekiem. Un, ja jums ir uzticama persona, tad tas ir daudz vērts.



Pirmizrādes noslēgumā uz skatuves kāpa aktieri: Aleksandrs Kadenecs, Alfrēds Savickis, Vita Blažēviča, Sarmīte Subatoviča, Marija Kizjalo, Dāvids Babrovskis, Ieva Maļinovska, Inga Pudnika-Škerškāne, Ričards Škagals, Juta Skudra, Aļona Lavnika un Alise Samsonoviča. Saskaņā ar tradīciju, skatītāju aplausiem skanot, aktieri pie sevis aicināja režisoru Voldemāru Varslavānu. Sekoja silti skatītāju vārdi un apsveikumi.



Vēlāk foajē dzirdēju pozitīvas atsauksmes par redzēto, un kāds vērīgs skatītājs apbrīnoja to, ka tas viss ir aizrautīgu cilvēku iniciatīva, kuri nesavtīgi ziedo savu laiku un ir gatavi iepriecināt citus.



Voldemāra Varslavāna komentārs:



Krāslavas amatierteātris “Smalkais stils” ir iestudējis dažādu žanru izrādes, tomēr jāatzīst, ka visbiežāk tās ir bijušas komēdijas. Lai gan aktieri zina - skatītāju sasmīdināt ir grūts uzdevums, viņi labprāt pieņem šo izaicinājumu. Strādājot ar komiskiem sižetiem un lomām, aktieriem gribot negribot jāmācās katrā situācijā ne vien saskatīt, bet arī parādīt smieklīgo pusi. Jau izrādes radīšanas procesā, meklējot un noslīpējot komiskas detaļas efekta sasniegšanai, viņi paši gūst pozitīvas emocijas, kuras pēc tam pilnībā spēj dāvāt skatītājiem. Iejūtoties dažādos tēlos un izdzīvojot dažādas dzīves, aktieri sev un skatītājiem paver durvis uz citu pasauli, kur prieka mirkļi mijas ar pārdomu brīžiem.  



 



Jeļena AVSJUKEVIČA



Autores foto