Cecīlijas Dineres jubilejas gads Krāslavas novada bibliotēkā

  • Kultūra
  • 12.01.2024 11:07
  • 285 skatījumi
img


2024. gada 25. decembrī apritēs 105 gadi kopš dzejnieces un rakstnieces, kura dzimusi un augusi Krāslavas pagastā, Cecīlijas Dineres (1919 - 1996) dzimšanas. Dinere ir autore vairāk nekā 50 prozas un dzejas grāmatām, kas sarakstītas latviešu valodā, bet tulkotas krievu un daudzās citās valodās.

Pagājušā gada 25. decembrī Krāslavas novada bibliotēkā tika atklāta bibliotēkas apkopoto materiālu ekspozīcija par mūsu slaveno novadnieci.



Bibliotēka nav muzejs, tāpēc bibliotēkas krājumu ekspozīcijas atšķiras no muzeju eksponātiem. Muzejā izstādes paredzētas tiem cilvēkiem, kuri ierodas izstaigāt muzeja zāles, muzejs sagatavo materiālus apskatei šādiem apmeklējumiem. Bibliotēkā ir cits formāts - šeit tas vairāk atgādina cilvēka ierasto lasītavas apmeklējumu. Materiāli par Cecīliju Dineri apkopoti atsevišķā mapē, kuru var droši pētīt bibliotēkas lasītavā. Runājot par “vitrīnu”, ir vairāki plaukti ar dažādiem materiāliem - portretiem, rakstiem presē.



Par Dineri ir rakstīts daudz, arī mūsu laikrakstā. Piemiņu par viņu glabā gan bibliotēka, gan Krāslavas muzejs. Tomēr būtu ļoti labi, ja pilsētā būtu kāds viņai veltīts toponīms - iela, šķērsiela vai aleja, vismaz kaut kas. Lai tā vai citādi katram iedzīvotājam būtu pamats atcerēties Cecīliju un viņas darbu, kurā tik daudz veltīts Krāslavai, viņas dzimtajai pusei. Piemēram, Cecīlijas Dineres bērnības atmiņu tēlojums grāmatā "Upe šalc un šalc", kas izdota gan latviešu, gan krievu valodā. Izdevums latviešu valodā ir Krāslavas novada bibliotēkas krājumā.



Mūsu bibliotēkā ir daudz Dineres grāmatu, lai gan ne visas piecdesmit. Daudzas grāmatas ilustrējusi viņas meita Lilija Dinere, slavena latviešu māksliniece.



Cecīlija piedzima Krāslavas pagastā, nabadzīgā ebreju ģimenē. Mācījās Krāslavas Valsts ģimnāzijā, vēlāk  Rēzeknes skolotāju institūtā. Dinere brīvi pārvaldīja krievu, latīņu, jidišu, vācu, franču un grieķu valodu, tulkoja pasaules klasiku, bet radīt varēja tikai latviešu valodā - tā viņa teica pēdējam viņas dzejas atdzejotājam, jau mūža nogalē. Cecīlija Dinere nomira Izraēlā, kurp bija devusies, lai strādātu pie savas dzejas izlases atdzejojuma krievu valodā.



Cecīlijai Dinerei veltītā izstāde Krāslavas novada bibliotēkā apskatāma līdz šī gada 31. janvārim.



 



Gļebs BEĻAJEVS



Foto no Wikipedia