Ekspresīvs Alekseja Gončarova "Jubilejas veltījums Krāslavai"

  • Kultūra
  • 25.08.2023 13:04
  • 316 skatījumi
img

Pagājušajā piektdienā pils kompleksa staļļos notika personālizstādes “Jubilejas veltījums Krāslavai” atklāšana. Autors - plaši pazīstamais fotogrāfs, laikraksta “Ezerzeme” korespondents Aleksejs Gončarovs.

Tveicīgajā vakarā visus personālizstādes apmeklētājus gaidīja omulīgās grāfu pils kompleksa bijušo staļļu sienas ar fotogrāfijām, kas sakārtotas pa tēmām. Pasākuma viesi ar interesi iepazinās ar fotogrāfijām, piestāja pie sev tīkamākajiem darbiem. Daži no apmeklētājiem ierāmētajās fotogrāfijās atpazina sevi vai draugus, smaidīja, atcerējās pagājušos mirkļus. Pārsteidzoši, ka apmeklētāju bija neparasti daudz. Manuprāt, tas ir patiess apliecinājums Alekseja pusgadsimtu veiktā darba augstam novērtējumam.



Autora divpadsmito personālizstādi atklāja jaunā Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja direktore Baiba Mileika. Viņa uzsvēra, cik nozīmīgs viņu organizācijas darbam ir Alekseja Gončarova paveiktais, kā arī parastie cilvēki, kas nokļuvuši objektīvā. Garīgu atmosfēru palīdzēja radīt sieviešu vokālais ansamblis “Noktirne” Ritas Andrejevas vadībā. Ārija Murāne lasīja dzeju, klātesošie pasākuma vaininiekam teica daudz siltu vārdu un novēlējumu.



Kā atzina Krāslavas novada Kultūras un tūrisma nodaļas vadītāja Inga Goldberga, tieši pateicoties foto (kuru A.Gončarovs viņai pasniedza izstādē), kas pirms vairāk nekā 30 gadiem tika publicēta laikrakstā, viņa iepazinās ar savu vīru un joprojām ir laimīgi precējusies. Dagdas Kultūras centra vadītāja Inese Plesņa atzīmēja, ka daudzi no klātesošajiem pat nav nodzīvojuši tik ilgi, cik izstādes autors darbojies žurnālistikā. Pats Aleksejs Gončarovs atzīst, ka rīko izstādes, lai savus darbus parādītu krāsās. Laikrakstā publicētais attēls neatspoguļo gaismu un ēnu spēli, krāsu harmoniju, noskaņu. Katrs izstādē prezentētais kadrs ir emociju pārpilns, ekspresīvs un rosina smaidu vai pārdomas.



Pēc likteņa gribas es strādāju plecu pie pleca ar Alekseju Gončarovu. Vairāku gadu garumā viņš devis daudz praktisku padomu attēlu atlasē un apstrādē, ievirzīja žurnālistikas darbā, izstāstīja daudzas anekdotes un smieklīgus gadījumus no reālās dzīves. Ar savu piemēru viņš parāda, ka vecums nav šķērslis būt aktīvam, fotografēt un veidot publikācijas. Tā turpināt! Gaidīsim jaunas fotoreportāžas mūsu laikraksta lappusēs un svaigas anekdotes!



Jeļena AVSJUKEVIČA