Roku darba burvība

  • Kultūra
  • 15.03.2019 10:54
  • 313 skatījumi
img

Vasarā ģimenes zemnieku saimniecībā ar lopkopības specializāciju darbu ir ļoti daudz, toties ziemā var pilnībā nodoties daiļradei. Tā arī dara Olita Škutāne – vēl bērnībā mamma iemācīja adīt, bet jaunībā viņa aizrāvās ar izšūšanu. Sākumā izšuva spodrdūrienā un rišeljē tehnikā, vēlāk krustdūrienā. Gadu gaitā sakrājās darbi, kurus gribējās parādīt citiem, un Olita daudzkārt piedalījās dažādās izstādēs.

Kad azartiskās lauku dāmas no Skaistas tautas nama piedāvāja, sarīkot personālizstādi, Olita ilgi nedomāja. Tiesa, daudzus uzdāvinātos darbus nācās uz laiku aizņemties no jaunajiem īpašniekiem. Bet arī pašai rokdarbniecei pēkšņi sagribējās aplūkot savu diezgan apjomīgo kolekciju. Vairāki desmiti māksliniecisku darbu: gleznas, panno, dekoratīvie spilveni, galdauti, salvetes. Un ne tikai: personālizstādes rota ir lieli ziedi no gofrēta papīra – dzeltenas peonijas un sārtas magones. Floristika arī ir tuva radošās sievietes sirdij, viņa nelaiž garām iespēju apmeklēt kursus. Pati neslēpj daiļrades noslēpumus un nekautrējas mācīties no citiem. Bezgalīgos horizontus lietišķās mākslas attīstībā atver arī sociālie tīkli, kuros Olita pastāvīgi ieskatās. Tā rodas jaunas ieceres, tikai žēl, ka pēdējos gados ziemas kļūst arvien īsākas. Nepaspēj atskatīties, kad jau debesīs vītero cīruļi, lauku darbu sākuma vēstneši.



Pirmā personālizstāde izdevās tik lieliska, ka kļuva par pavasara podija rotu. Daudzie skatītāji, protams, pamanīja, ka īpaša Olitas aizraušanās ir košās magones. Un tā nav tikai izšūšana, uz vislielākā zieda atpūsties nolaidies taurenis, bet ekspozīcijas centrā oriģināla vāzīte – sarkana vaska magone.



Pavasara svētku rīkotāji sirsnīgi pateicās autorei, un, bez šaubām, Olitai jau radušās jaunas ieceres. Daiļrade – tas ir gan prieks, gan nodarbošanās visai dzīvei. Ir tik patīkami ar roku darba skaistumu pārsteigt citus, kā balvu pasniegt savu darinājumu...



Aleksejs GONČAROVS