Personu tiesās par izvairīšanos no pievienotās vērtības un uzņēmumu ienākuma nodokļu nomaksas

Krāslavas rajona prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi krimināllietu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai. Lietā apsūdzēta viena persona par to, ka tā izvairījusies no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) nomaksas, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā.

Apsūdzētais, veicot saimniecisko darbību kā uzņēmuma valdes loceklis, ar mērķi samazināt ar nodokli apliekamo objektu, laika posmā no 2013. gada janvāra līdz 2014. gada aprīlim, iesniedza Valsts ieņēmumu dienestā apzināti nepatiesu informāciju par uzņēmuma veiktajiem darījumiem. Viņš zināja, ka darījumi nav notikuši un prece jeb kurināmā šķelda un koku skaidas nav iegādātas pavadzīmēs norādītajos uzņēmumos, taču iesniedza uzņēmuma grāmatvedei preču pavadzīmes informācijas ievadīšanai Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā deklarēšanas sistēmā.



Tādējādi persona izvairījās no PVN nomaksas 54 910 EUR apmērā un UIN nomaksas 39 221 EUR apmērā. Valstij kopā tika nodarīti zaudējumi 94 131 EUR apmērā.



Krimināllietā persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas un lieta nodota par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu uzņēmumam.



Lieta nodota izskatīšanai Daugavpils tiesai.



Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.



 



 



Laura Majevska