Ar aizrautīgu cilvēku Vandu Davidanovu esmu pazīstams ne jau pirmo gadu. Profesionālā žurnāliste, kura dzimusi Latgalē, radošu meklējumu rezultātā atrada dzīves galveno tēmu.
Bez vismazākā pārspīlējuma viņa stundām ilgi var slavēt Latvijas nacionālo produktu — sieru. Vērtīgam, barojošam, neapšaubāmam gardumam ar visu šķirņu dažādību piemīt apbrīnojama īpatnība radīt harmoniju jebkuros ēdienos: vai tie būtu salāti, uzkodas, zupas, otrie ēdieni, un, protams, deserts. Pavāri un konditori, pamatoti novērtējuši siera un biezpiena prioritāti, turpina izgudrot un prezentēt aizvien jaunas un jaunas kulinārijas receptes. Par savu tapšanu “Siera klubam” jāpateicas mūsu novadniecei Vandai Davidanovai. Kādu reizi viņa nokļuva uz pasākumu Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu vadītājiem, kur Kanādas latviete Biruta Ozola pārsteidza klausītājus ar astoņpadsmit siera ēdieniem. Pēc degustācijas Vanda nolēma: par siera brīnišķīgajām īpašībām viņa pastāstīs visiem Latvijas iedzīvotājiem. Tā šī lieliskā ideja pakāpeniski materializējās “Siera klubā”, kurš nākamā gada februārī atzīmēs savas pastāvēšanas 10 gadu jubileju. Pats par sevi saprotams, ka visus šos gadus klubu vada Vanda Davidanova.
“Garšīgo klubu” Rīgā izveidoja 19 dibinātāju, un tagad tas apvieno vairāk nekā 50 juridisko un fizisko personu — piena pārstrādes uzņēmumus un zemnieku siera ražotnes. Klubu es apmeklēju, pateicoties Marijai Aleksejevai, Dagdas kafejnīcas “Papardes zieds” īpašniecei. Viņa guvusi tik lielus panākumus biezpiena un siera ēdienu izgudrošanā, ka receptes jau iekļautas četrās grāmatās, kuras izdevusi siera apvienība. Arī pats esmu degustējis un laikraksta lappusēs slavējis lasi ar sieru un biezpiena torti, bet citas delikateses jau esmu aizmirsis... Marija turpina pārsteigt.
Siera tēmas meistares par populāro piena produktu zina visu. Neielūkojoties špikeros, Vanda Davidanova paziņoja, ka pašlaik valstī tiek ražots 70 siera šķirņu no govs piena un 30 — no kazas piena. Turklāt Mālpils un Dundaga vēl ražo brinzu. Tas, tā teikt, rūpnieciskajā līmenī, plus zemnieku siera ražotnēs top trīs desmiti sieru šķirņu — pēc slepenām mājas receptēm. Siera “drudzis” aptvēris ne tikai mūsu valsti, Latvijas meistari uztur pastāvīgus biznesa sakarus ar kolēģiem no Lielbritānijas, Francijas, Čehijas, Igaunijas... Domubiedriem nav kulināro noslēpumu, jo viņiem ir galvenais mērķis — slavināt sieru. Ar īpašu sajūsmu kluba prezidente pastāstīja par akciju sabiedrību “Preiļu siers”, kura kļuva par Latvijas flagmani un īstu Latgales lepnumu. Lūk, arī seminārā Dagdā tika likts atsevišķs akcents uz Preiļos ražotā Čedara siera un uzņēmumā “Latgales siers” gatavoto triju Tējas šķirnes sieru pielietošanu.
Pēdējos gados klubs piedalās sieru un citu piena produktu mārketinga Eiropas projektā. Lai virzītu siera idejas tautas masās, īpašu uzmanību klubs velta tām arodskolām, kuras gatavo pavārus un konditorus. Bet vēl par labu tradīciju kļuvis rīkot valsts siera svētkus. Pirmie divi notika Preiļos, pēdējais, desmitais, Rīgā. Starp citu, janvārī mūsu galvaspilsētā Marija Aleksejeva nolasīja lekciju par siera tēmu, protams, ar unikālu ēdienu degustāciju.
Semināru cikla septītajā gadā ieinteresētajiem Latvijas arodvidusskolu klausītājiem kārta nonāca arī līdz Dagdai. Lielais pasākums sākās ar filmas “Piena deja” demonstrēšanu — par siera tapšanu rūpnieciskos apstākļos. Tālāk Vanda Davidanova nolasīja lekcijas par Latvijas markas sieru dažādību, turklāt kluba prezidente akcentēja Latgales sortimentu.
Interesanti bija uzzināt, ka komercviltībai — papildinājumam cenu rādītājā ar vārdu “izstrādājums” nav ne vismazākā sakara ar Latvijas siera produktiem. Tā ka, godājamie lasītāji, ja jūs vēlaties atbalstīt savus siera meistarus, nepērciet siera izstrādājumus ar šaubīgām piedevām.
Meistarklasi topošajiem pavāriem demonstrēja Māris Astičs, galvaspilsētas restorānu “Desiderata”, “Gardenia” un kafejnīcas “Tea Coffee” pavārs. Puisis no Dvietes laimes meklējumos pirms pieciem gadiem aizbrauca uz galvaspilsētu ar vienu somu, bet tagad kļuva par slavenu siera pavāru un vēl pasniedzēju. Dagdā profesionālis demonstrēja un piedāvāja degustācijai apmēram desmit ēdienu uz siera pamata. Čedara siera zupa ar kūpinātu gaļu, kūpināta Tējas siera salāti ar vīngliemežiem, vistas gaļa ar Holandes sieru, saldie ēdieni no siera un biezpiena... Vārdu sakot, fantāzijas te ir bezgalīgas. Pēdējais jaunums — Dagdas arodvidusskola gatavojas stāties “Siera klubā”.
Aleksejs GONČAROVS