Pagājušajā sestdienā Robežniekos svinēja pagasta svētkus. Svētku ietvaros ciemata un apkārtnes iedzīvotājiem notika tradicionālā Kabaču diena, kad galdā tika likti dažādi ēdieni, kuru galvenā sastāvdaļa ir Latvijā tik iemīļotais ķirbjaugu dzimtas augs – kabacis.
Robežnieku kultūras dzīves organizatore Irīna Buko atklāj, ka ideja par Kabaču dienu radusies pirms pāris gadiem, kad domāts par pagasta svētku tematiku: “Katrai vietai ir savi unikālie svētki – kādam tie ir gurķi, citiem saulespuķes. Togad kabaču raža bija tik bagātīga, ka nezinājām, kur tos likt. Tā arī radās doma rīkot Kabaču dienu, kurā gatavojam ēdienus, kopā priecājamies un dalāmies ar ražu.”
Īpaši šim pasākumam Robežnieku iedzīvotāji bija sagatavojuši dažādus gardumus: kabaču ruletes, ceptus kabačus, biezzupu, sukādes, pankūkas, kompotu un ziemas marinējumus.
Kā minēja Irīna Buko, tad šogad, kā daudzviet Latvijā, ar kabaču ražu klājies grūtāk. Labāk veicies tiem, kuri sēklas iestādījuši vēlāk nekā ierasts – viņu raža bijusi bagātīgāka nekā tiem, kas steidzās stādīt pirmie.
Tomēr par spīti ražas problēmām, Kabaču diena Robežniekos tika nosvinēta labā noskaņojumā, ko pierādīja vietējo iedzīvotāju bieži teiktā frāze: “Cik garšīgi!”.
Kabaču dienu turpināja koncerts, kur savas prasmes prezentēja dažādi pašdarbības kolektīvi. Publiku iepriecināja Konstantinovas vokālais ansamblis “Vēja zvans” un trio “Trīs I”, kā arī deju priekšnesumus sagatavoja grupas “Lidejas”, “Robežnieku Alise”, “Colourful”, “Meitenes un Māris” un māsas Rakovskas – Samanta un Karīna.
Vakara noslēgumā - balle ar Innu Kraliku.
Roberts VĪKSNE
Autora foto