Sautēta vista ar burkāniem
Vista, 4 sīpoli, 6 burkāni, 50g sviesta, 5 daiviņas ķiploka, sāls, pipari, 2 ēdamkarotes tomātu pastas
Vistu sadala gabalos, apcep sviestā. Burkānus sarīvē, sīpolus sagriež ripiņās. Sautējamā traukā kārtām liek vistu, sīpolus un burkānus, pievieno sāli un piparus. Pieliek ķiploka daiviņas. Pārlej ar karstu ūdeni, kam piejaukta tomātu pasta. Sautē uz mazas liesmas 40 minūtes.
* * *
Makaronu sacepums ar vistu aknām un sieru
250g makaronu, 3 sīpoli, 400g vistu aknu, 300 ml piena, 1 ēdam- karote miltu, 2 ēdamkarotes sviesta, muskatrieksts, pipari, sāls, 200g siera, 4 ēdamkarotes rīvmaizes
Sālsūdenī izvāra makaronus. Smalki sagrieztus sīpolus apcep sviestā, pieliek gabaliņos sagrieztas vistu aknas, apcep. Aknām pārkaisa miltus, apcep, uzlej pienu un vāra, līdz mērce sabiezē. Aknu mērcei pieliek sāli, piparus un muskatriekstu. Cepamtraukā kārtās liek makaronus un aknu mērci. Visu pārkaisa ar sarīvētu sieru un rīvmaizi. Cep 190 grādos, līdz virsiņa brūna. Pasniedz ar svaigiem lapu salātiem.
* * *
Šampinjonu biezzupa ar kausēto sieru
Šampinjoni 500-700 g, 4 kartupeļi, 1 burkāns, dārzeņu Buljonete 2 gab., klasiskais kausētais siers 200 g, ūdens ~1 l, sāls un pipari (pēc gar-šas).
Nomazgā, nomizo un sagriež dārzeņus un sēnes. Katliņā liek vārīties ūdeni ar buljoneti, kad ūdens sāk vārīties pievieno kartupeļus un burkānus. Pēc 5 min. pievieno šampinjonus. Sākotnēji nesatraucieties, ja pamaniet ka sēnes piepilda visu katliņu un nav nosegtas ar ūdeni, vāroties tās nogrims. Vāra līdz visi dārzeņi mīksti (apmēram 15 min). Kad viss mīksts, visu sablenderē. Pievieno kausēto sieru, garšvielas. Obligāti visu vēlreiz uzvāra. Pasniedz ar pāris atsevišķi apceptām sēnēm un zaļumiem.
Pārējos šīs rubrikas materiālus lasiet 2014. gada 28. marta laikrakstā "Ezerzeme", 9.lpp.