Vēlies būt laimīgs, esi!

Septītais raksts

Arī pēc Austrumu kalendāra ir sācies Jaunais gads. Visi, kuri vēlējās dzīvot laimīgāk ir sākuši rīkoties un radīt šīs brīnišķīgās izmaiņas. Lieliski! Bet septītajam rakstam, kas noslēgs ciklu, tomēr ir jābūt. Mēs kaut kad noteicām cikla rakstu daudzumu, tāpēc tradīcija ir jāievēro. Gribas kaut kādā veidā palīdzēt tiem, kuri ir nolēmuši mainīt savu dzīvi uz labāko pusi. Un šis raksts būs par to, kā mums var palīdzēt zināšanas par krāsām... ēdienā! Jā, tieši tā. Ēst garšīgi un skaisti, gūstot no tā baudu un kļūstot laimīgākiem, nevis kļūt nomāktiem, ēdot neveselīgu un nepareizu pārtiku, — tas ir tieši tas, kas vajadzīgs!
Varenais antīkais ārsts Hipokrāts ir teicis: “Pastāsti, ko tu ēd, un es tev pastāstīšu, ar ko tu slimo.” Nedaudz pārfrāzējot viņa izteikumu, var teikt, ka tas, ko un kā jūs ēdat, veido jūsu stāvokli. Tātad var teikt tā: “Saki, ko tu ēd, un es pateikšu, kas tu esi!”

Mēs visi esam pakļauti garastāvokļa maiņai, ko ietekmē tajā vai citā brīdī apkārt notiekošais. Sākotnēji ļoti labo garastāvokli, ilgstoši apmācies laiks tomēr spēj padarīt sliktāku. Haosā un nekārtībā mēs mazāk spējam izsekot darbībām un mazāk strukturējam runu. Tumšā interjerā, mēs nedomāsim par labo. Secinājums — dzīvojiet koši! Tātad — laimīgāk!
Bet, ja jau reiz runa būs par ēdienu, tad ir skaidri jāapzinās, ka pārtikas produktu krāsu gamma, mūs stipri ietekmē.

Restorānu bizness jau sen un samērā veiksmīgi izmanto krāsu ietekmes tehnoloģiju. Tāpēc mēs labprāt ejam uz vienu vai otru restorānu, izjūtot vēlmi tur būt biežāk. Kas attiecas uz ēdienu mājās, tad ir jādomā par sezonai un laika apstākļiem atbilstošu galda servēšanu. Vēlais rudens un ziema mūsu reģionā neizceļas ar krāsu mežonību. Saule — retums, pat sniegs jau ir retums. Nav ne dzeltenas, ne baltas krāsas, ne košuma. Un mēs slepeni tiecamies pēc hurmas un sarkanajiem pipariem, arvien vairāk acu skatiens aizslīd līdz pončikiem ar šokolādes glazūru, iedomājoties, ka šokolādes krāsa apskaus un sasildīs.

Runājot par rudens-ziemas perioda produktiem, ir jāzina, ka zilo un violeto toņu produkti ( jūras kāposti, tumšais baziliks, dažādas ogas — zilenes, mellenes, vīnogas, plūmes, kazenes, zilā salvija, baklažāni u.c.) pozitīvi ietekmē psihes darbību, baro smadzenes un nervu sistēmu, labi iederas stresa situācijās. Zilo toņu produktiem piemīt antiseptiskas un antibakteriālas īpašības, veicina gremošanas sistēmas darbību, attīra organismu un palīdz ātrāk un labāk iemigt (šo krāsu sauc par “aukstās vibrācijas krāsu”), nomierina psihi. Violetas krāsas ēdiens palīdz mazināt nervozitāti, kā arī ieteicams radošos meklējumos (taču, ja violetās krāsas ir pārlieku daudz, neieskaitot ēdienu, tas var radīt skumjas un depresiju).

Kas attiecas uz gaišzilo krāsu, jāatzīmē, ka šī krāsa mazina apetīti, tāpēc cilvēkiem, kas vēlas notievēt, dietologi iesaka ēst no ziliem šķīvjiem, izmantojot dakšas, nažus un karotes ar ziliem rokturiem, kā arī galdam uzklāt zilu galdautu.

Zaļš ēdiens (dažāda veida salāti, brokoļi, kabači, kāposti, zaļās sojas pupiņas un zirņi, gurķi, visa veida zaļumi (piemēram, dilles, pētersīļi, sīpolu lociņi, selerijas, piparmētras, koriandrs), zaļi augļi un ogas ir piemēroti sirdsdarbības normalizēšanai. Šīs krāsas produkti spēj mazināt nervozitāti, satraukumu, stresu, kā arī atbrīvot no galvassāpēm, uzlabot redzi. Ja no maltītēm vispār izslēgt zaļas krāsas produktus, attīstās nervozitāte, neizskaidrojams satraukums un paaugstināts uzbudinājums. Sasniedzot miera un līdzsvara stāvokli, zaļā krāsa sniedz stabilitātes, pārliecinātības, saticības un miera sajūtu. Zaļš ēdiens palīdz tik galā ar jebkurām pārmērībām un trūkumiem.

Sarkani produkti (tomāti, bietes, redīsi, paprika, sarkanie kāposti, sarkanā salvija, dažādas sarkanas ogas un augļi, gaļa ar asinīm) noderēs gadījumos, kad vēlēsieties paaugstināt savas darbaspējas un uzlabot garastāvokli. Bet pastāv uzskats, ka sarkans ēdiens nav ieteicams cilvēkiem ar vieglu uzbudināmību un aizkaitināmību.

Balts ēdiens (baltās zivis, kāposti (kaut arī tie tiek iekļauti zaļo produktu grupā), rīsi, biezpiens, sīpoli, ķiploki u.c.). Mazina trauksmes sajūtu, nomierina, spēj mazināt sasprindzinājumu, uzlabot redzi un iekšējās sekrēcijas dziedzeru darbību. Ķiploks ir labs gripas un saaukstēšanās gadījumos. Bet tiem, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, ir jābūt uzmanīgiem ar baltās krāsas produktiem, jo rīsos, makaronos, pienā un biezpienā ir liels daudzums ogļhidrātu.

Oranžs ēdiens (ķirbis, burkāni, oranža paprika, lazdu rieksti, vīģes, ķimenes, kāļi, oranžas ogas un augļi, piemēram, aprikozes, mandarīni, persiki, apelsīni) sniedz dzīvības spēku un stiprina imunitāti. Šī krāsa palīdz atjaunot nervu sistēmu un muskuļu audus, uzlabot ādas krāsu un struktūru. Psiholoģiskā līmenī oranža krāsa uzlabo noskaņojumu, uzlādē ar enerģiju, veido prieka sajūtas un apmierinātību ar dzīvi, uztur seksualitāti.

Dzelteno produktu grupa — kukurūza, kanēlis, dzeltenā paprika, dzeltenās lēcas, dažādi rieksti, sviests, augu eļļa, siers, olu dzeltenumi, dzeltenas ogas un augļi (banāni, citroni, ananāsi) uztur normālu gremošanas sistēmas darbību, attīra organismu no šlakvielām, efektīvi iedarbojas uz prāta spējām un nervu sistēmu, palīdz labāk koncentrēties un saprātīgi domāt, ārstē bezmiegu. Dzeltena krāsa ir komforta krāsa, piesātināta ar enerģiju. Pietiek vien paskatīties uz dzeltenu ēdienu, lai sajustu harmoniju un līdzsavaru. Taču dzeltenas krāsas pārpilnība interjerā var izraisīt nereālas vīzijas, uzmācīgas idejas un pārlieku lielu uzbudināmību.

Jāsaka, ka jaunais virziens — psihokulinārija — mūsdienās kļūst aizvien aktuālāks. Psihokulināri uzskata, ka mēs zemapziņā izvēlamies ēdienu, kas kaut kādā veidā atbilst mūsu personīgām vērtībām. Turklāt, psihokulināri iedala produktus “siltajos” un “aukstajos”, atbilstoši to krāsai.

“Siltais” spektrs: dzeltenu, oranžu un sarkanu toņu dārzeņi un augļi; graudaugi — kvieši, prosa un griķi; jūras produkti — sams, siļķe, krevetes un krabji, sardīnes, ikri; gaļa — tītara un pīles gaļa; dzērieni — mežrozīšu novārījums, zaļā tēja; garšvielas — kanēlis, safrāns, timiāns, dilles, cigoriņš un mārrutki.

“Aukstais” spektrs: dārzeņi — pupiņas un zirņi, baklažāni un visa veida sēnes, kartupeļi, ķiploki, vīnogas un plūmes; graudaugi — kukurūza, auzas un rudzi; zivis — forele, līdaka, zandarts, kambala, karpa un zutis; gaļa — trusis un aitas gaļa, liellopu gaļa un cūkgaļa, dzērieni — piens, kakao, kafija, alus, garšvielas — krustnagliņas, pipari, ķimenes, lauru lapas, vaniļa un etiķis.
Lai gatavošanas process jums ir patīkams jebkurā gadalaikā, pat tik drūmā kā šis! Un esiet laimīgi!

Laikraksta “Ezerzeme” lasītājus cienot, Irina JAPIŅA, Mg.psy, York University doktore, sertificēta praktizējoša psiholoģe, Baltijas psihologu asociācijas locekle. irina_japinja@inbox.lv, tālr. 25921459, www.planeta-i.lv