Ceļojums cauri sajūtām Neviens cits dzēriens nespēj sniegt tik labvēlīgu efektu uz prātu un ķermeni kā espresso kafija. Tā uzlabo prāta skaidrību un koncentrēšanās spējas, stimulē radošumu, pamodina maņas un izraisa neskaitāmu daudzumu sajūtu un atmiņu. Daļēji tas ir tā nelielā kofeīna daudzuma rezultātā, bet galvenokārt tas rodas no espresso aromāta un tekstūras.
Aromātu veido to smaržu kopums, kurš virmo no kafijas tases, bet tekstūra ir taustāmā uztvere, kuru veido samtainais espresso, kas no tases nonāk starp mēli un aukslējām. Katrs aromāts iedarbojas uz personīgo atmiņu, atsaucot atpakaļ noteiktas atmiņas un asociācijas. Izgaršošana, tā ir apzināta iemācīšanās dzert labu espresso un tā arī nozīmē iepriekš izjustu garšu un sevis paša un savas pasaules pieredzes atklāšanu. Espresso izgaršošana ir kā ceļojums cauri visām piecām maņām, jo tā ietver sastāvdaļu atpazīšanu un garšas iemeslu izpratni.
Garša — saskanīga kombinācija, kas apvieno saldo ar rūgto.
Tauste — pieskaries samtainajai tekstūrai.
Smarža — Illy aromāta paraksts.
Redze — ideālu espresso var atpazīt no pirmā acu skatiena.
Dzirde — espresso noslēpumainā skaņa.
Pārējos šīs rubrikas materiālus lasiet 2014. gada 10. janvāra laikrakstā "Ezerzeme", 8. un 9.lpp.