Par šo un to, par visu ko

Sagatavo siera plati

Katrā kārtīgā siera platē — vai tā ir pasniegta restorānā vai mājās — jābūt vismaz 5 veidu sieriem, kā arī citām uzkodām, kas garšas ziņā labi sader ar katru konkrēto siera šķirni. Britu kulinārijas meistari iesaka uz viena šķīvja kārtot pēc iespējas dažādākus sierus — gan čedaru, kazas sieru un tā dēvēto zilo sieru. Pie čedara laba piedeva esot pikantā mango mērce, pie rokfora — vīģes un citi žāvēti augļi, rieksti, bumbieri, brokoļi un spināti.

Lai izveidotu augstākajām prasībām atbilstošu siera plati, sierus savā starpā nepieciešams kombinēt — maigāku ar asāku. Arī krāsas ziņā jāizvēlas tos sakārtot tā, lai ēdiena degustētājs to vispirms baudītu “ar acīm”.
Jāpiebilst, ka siera plate ir radusies 15. gs Francijā, kad augstmaņiem šīs uzkodas pasniedza uz zelta un sudraba paplātēm. Šādas uzkodas viņi dēvēja par assiette un baudīja maltītes noslēgumā. Tikai 16. gs. tās sāka dēvēt par platte, no kā arī mēs esam aizņēmušies nosaukumu siera plate.

Pārējos šīs rubrikas materiālus lasiet 2014. gada 3. janvāra laikrakstā "Ezerzeme", 8.lpp.