Kā pareizi mazgāt augļus un dārzeņus?
Pirms augļi un dārzeņi nonāk uz mūsu galda, tiem nereti ir jāmēro visai garš ceļš. Ideālā variantā tas ir no vecmāmiņas dārza, taču parasti gan no dažādām Latvijas, Eiropas un visas pasaules malām. Laikā, kamēr augļi un dārzeņi ir nonākuši līdz savam pircējam, tie ir bijuši pakļauti dažādām baktērijām, sēnītēm, kaitēkļiem utt. Tamdēļ, lai gan jau augot tie visticamāk ir saņēmuši savu devu ķīmijas, arī ceļā uz veikala vitrīnu tos nereti pārklāj ar vasku un/vai apsmidzina ar antibakteriāliem šķīdumiem, tādējādi palīdzot saglabāt pēc iespējas labāku izskatu. Visbīstamākie mūsu veselībai ir pesticīdi, ar kuriem bieži tiek apstrādāti augļi un dārzeņi jau to augšanas laikā.
Augļus un dārzeņus, kas nākuši no tirgus vai lielveikala plaukta, noteikti jāmazgā, un šajā procesā jāizmanto kas vairāk par tīru ūdeni. Ar tīru ūdeni var pietikt tad, ja auglis un dārzenis ir nācis no tava vai vecāsmātes dārza.
Pamatā ir izšķirami divi augļu un dārzeņu mazgāšanas veidi. Pirmais un visefektīvākais veids — izmanto speciālus šim nolūkam paredzētus, veikalos nopērkamus līdzekļus. To lietošana ir vienkārša — parasti tie ir jāuzsmidzina uz augļa vai dārzeņa, nedaudz jāuzgaida un jānoskalo zem tekoša ūdens. Šādi iespējams atbrīvoties gan no iespējamajiem netīrumiem, ķīmiskajām vielām, gan nepatīkamās vaska kārtiņas, kas klāj augli vai dārzeni.
Otrs veids ir augļu un dārzeņu mazgāšana, izmantojot to, kas pieejams mājas apstākļos. Var izmantot, piemēram, karstu ūdeni — piepildi bļodu ar to, pievieno nedaudz līdzekļa uz ziepju bāzes (vēlams dabīga jeb eko) un iemērc attiecīgo augli vai dārzeni. Pāris minūtes paturi, tad nomazgā — cietākus dārzeņus un augļus var mazgāt izmantojot birstīti, mīkstākus — ar rokām. Beigās rūpīgi noskalo tos zem tekoša, vēsa ūdens.
Vari augļu un dārzeņu mazgāšanas līdzekli pagatavot arī pati. Tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas — 1 ēdamkarote rīvētu dabīgu ziepju, 1 ēdamkarote etiķa, 500 ml filtrēta vai destilēta ūdens, pudele ar izsmidzinātāju. Līdzekli pagatavo šādi — rīvētās ziepes izšķīdina filtrētajā vai destilētajā ūdenī, kas ir mazliet uzsildīts, maisa, līdz ziepes praktiski izšķīdušas (tas var aizņemt zināmu laiku), pievieno arī etiķi, visu samaisa. Iegūto šķidrumu izkāš caur sietiņu un lej pudelē ar izsmidzinātāju. Šādi pagatavotu līdzekli var uzglabāt līdz pat trīs mēnešiem tumšā un vēsā vietā. Lietošana — izsmidzini līdzekli uz augļiem un dārzeņiem, pagaidi pāris minūtes, lai tas iedarbojas, tad noberz tos ar birstīti vai nomazgā ar rokām un bagātīgi noskalo zem tekoša ūdens.
Pārējos šīs rubrikas materiālus lasiet 2013. gada 29. novembra laikrakstā "Ezerzeme", 9.lpp.