22. novembris — šokolādes festivāls Turīnā

Jau vairāk nekā simts gadus Eiropā nerimstas strīdi par to, kur ir visgaršīgākā šokolāde. Galvenie strīdnieki — Beļģija, Šveice, Vācija. Itāļus šie strīdi patiesi uzjautrina. Un kā nu ne! Jo katram itālim ir skaidrs, ka visgaršīgākā šokolāde tiek ražota viņa dzimtenē. Turīna — pilsēta Itālijas ziemeļos — ir nepārspējams līderis šokolādes ražošanā. Gadā šeit tiek saražotas 85 tonnas visiem pazīstamā garduma. Kopš 2003.gada pilsētā notiek šokolādes festivāls, kura laikā festivāla viesi ar lielu labpatiku noēd apmēram 30 tonnas “saldā brīnuma” , kā šokolādi dēvē tās ražotāji Turīnā. 1560. gadā Emanuels Filiberts, Savojas grāfs, kurš bija spiests cīnīties par savu Savoju daudzus gadus, hercogistes galvaspilsētu pārceļ no franču Šamberijas uz itāļu Turīnu. Par godu šim notikumam hercogs pilsētai pasniedz karalisku dāvanu — kausu, piepildītu ar šokolādi. Tolaik tā bija karaļu un viņam pietuvināto personu delikatese.

Pirmais eiropietis, kurš pienācīgi novērtēja indiāņu dzērienu “čokolatļ”, bija Kortess. Amerikas iekarotājam iegaršojās vaniļas, medus un saberztu “kakahuatļas” augļu maisījums. Šādā veidā šokolāde eksistēja savā dzimtenē. Eiropā medu nomainīja pret cukuru. Šokolādes noslēpumu ilgu laiku pārzināja tikai spāņi. Teikšu vairāk — recepte tika uzskatīta par slepenu, bet par šī noslēpuma izpauša- nu draudēja nāves sods. Daudzi zaudēja savas galvas par mēģinājumu atklāt šokolādes noslēpumu citām valstīm. Kāpēc gan Spānijas karalis tā sargāja šo noslēpumu? Lieta tāda, ka jau 1645. gadā mūks Benconi ziņoja karalim par šī garšīgā dzēriena brīnumainajām īpašībām. Izrādījās, ka šokolāde palīdz tikt galā ar depresiju, uzlabo pašsajūtu, palielina izturību, uzlabo sirdsdarbību, palielina vīriešu spēku un …paildzina dzīvi! Piekrītiet, karalim taisnība — kādēļ lai ar šo noslēpumu vēl ar kādu dalās? Un kā tad šokolāde nokļuva līdz Savojas hercogam? Ļoti vienkārši. Par savu hercogisti Emanuelam Filibertam nācās cīnīties pret Franciju Spānijas pusē. Hercogiste un šokolādes recepte kļuva kā maksa par drosmi kaujas laukā…

Ilgi glabāt noslēpumā šokolādes recepti nebija iespējams. Un tomēr līdz pat 19.gadsimta beigām šokolādes dzēriens bija tikai bagātnieku delikatese. Tas notika līdz brīdim, kad konditori paši iemācījās pagatavot šokolādes tāfelītes, bet kakao augļus vairs nevajadzēja vest no Amerikas, tos veiksmīgi audzēja Āfrikā… Rezultātā šokolāde kļuva lētāka. Reklāma solīja “Karaļu ēdienu”, un šokolāde uzsāka savu uzvaras gājienu pa visu pasauli. Atgriezīsimies Turīnā.

22. novembrī pilsēta kļūst par šokolādes pasaules gal- vaspilsētu. Apmēram miljons tūristu brauca uz šejieni, lai piedalītos degustācijās, aplūkotu “šokolatjē” šedevrus, nopirktu visgaršīgāko šokolādi… Katrs interesents šai dienai var iegadāties īpašo “šokolādes pasi”. Pases īpašniekam tiek piedāvātas iespējas piedalīties daudzās degustācijās. Degustācijas rīko tādi pazīstami ražotāji kā “Ferrero”, “Kaffarel”, “Stredžio”, ka arī Turīnas mazās šokolādes ražotnes, kur šokolāde joprojām tiek pagatavota manuāli. Cik tad šokolādes veidu tur ir iespējams nodegustēt? Neviens tā arī nav saskaitījis. Vispopulārākā — melnā šokolāde ar vaniļu. Tā ir iecienīta spilgtās garšas, spēcīgās smaržas un zemā cukura līmeņa dēļ. Arvien populārāka kļūst šokolāde ar čili pipara un piparmētru pildījumu. Bērni priekšroku dod piena šokolādei ar riekstu, rozīņu un sauso augļu pildījumu. Šokolāde ar pildījumu — vienaldzīgo nav! Un vēl! Vispopulārākais pildījums — konjaks, kafijas vai krējuma liķieris, ķirši. Festivāla tradīcija — kulinārijas kursi, šokolādes meistaru skolas visiem interesentiem. Pilsētas galvenajā laukumā notiek konkursi bērniem, vai jāsaka, kas ir galvenā balva?

Šogad festivāls notiks jau desmito reizi. Katru gadu organizatori rīko kādu pārsteigumu, piemēram, šokolādes gleznu izstādi vai šokolādes recepšu izsoli (visdārgākā tika pārdota par 150 tūkst. eiro!). Šī gada festivāla pārsteigumu uzzināsim jau šovakar, 22.novembrī, vakara ziņās…

Daži interesanti fakti par šokolādi… Tas ir vienīgais produkts pasaulē, kam ir 6 starptautiski svētki — 7. un 11. jūlijs, 4. un 13. septembris, 28. oktobris. Centrālamerikas indiāņi no kakao pupiņām gatavo “šokolādes” alu. Līdz šim gadam ASV netika pārdotas šokolādes olas, jo pastāvēja aizliegums pārtikas produktos ievietot neēdamas lietas. Krievijas impērijā šokolāde tika pagatavota 1 m garās tāfelītēs. Pasaulē ir vairāk nekā 50 muzeji, veltīti šokolādei, slavenākie atrodas Brigā, Ķelnē un Cīrihē. Milānā vienā šokolādes veikaliņā drīkst pasūtīt “savu” šokolādi, ko pagatavos speciāli Jums, pēc Jūsu nosauktās receptes, ko Jūs varat izveidot no vismaz tūkstoš piedāvātajām sastāvdaļām. Šokolādi izmanto arī medicīnā dažu nervu slimību ār- stēšanai.

Nu… Par šokolādi!

Andrejs JAKUBOVSKIS