Pēdējais laiks skābēt kāpostus

Ja grib cietus, kraukšķīgus kāpostus, tos skābē jaunā mēnesī, ja mīkstus — tad labāk skābēt vecā mēnesī.

Nedaudz par kāpostiem

* Kāposti ir ļoti svarīgs A, C, K un U vitamīnu avots (tur ir vairāk C vitamīna nekā apelsīnos vai mandarīnos). Tie satur kāliju, fosforu, dzelzi, pienskābi, kas labi palīdz cukura diabēta slimniekiem. Tautas medicīnā šo dārzeni izmanto kuņģa čūlas, kolītu un kuņģa atonijas ārstēšanā kā arī pie aknu un žultspūšļa saslimšanām.
* Ļoti veselīgs ir svaigu kāpostu lapu novārījums. Novāra kāpostu lapas vienādās daļās ar ūdeni un dzer pa 100 ml 4-6 reizes dienā.
* Kāposts satur vielas ar spēcīgu pretvēža iedarbību. Novērots, ka cilvēki, kas izvēlas kāpostus savā ēdienkartē mazāk cieš no ļaundabīgiem audzējiem. Ieteicams visvairāk lietot tieši svaigus kāpostus, jo tajos ir visvairāk vitamīnu un minerālvielu. Tos vari lietot arī sautētus, skābētus un citādi pagatavotus, tikai rēķinies, ka daļa šo vielu samazināsies. Vārīti un sautēti kāposti uzlabo redzi, veicina miegu, palīdz hroniska klepus un kuņģa iekaisumu gadījumos.

Mājās skābēti kāposti

Kāposti, sāls, cukurs, pēc vēlēšanās ķimenes, burkāni, dzērvenes.
Notīrītus kāpostus ar ēveli saēvelē salmiņos. Plastmasas vai koka muciņas dibenu izklāj ar kāpostu lapām. Var izmantot arī mazāka tilpuma traukus. Saēvelētos kāpostus liek muciņā, pārkaisa sāli un cukuru pēc garšas, pievieno ķimenes, uz sakņu rīves sarīvētus burkānus vai dzērvenes un ar koka stampu stampā līdz izdalās sula un kāposti sāk “čaukstēt”. Tad pievieno nākošo kāpostu porciju un turpina līdz muciņa ir gandrīz pilna. Virspusi noklāj ar kāpostu lapām, pārliek marli, uzliek koka dēlīšus, uz tiem - slogu, nomazgātu akmeni. Ja grib, lai kāposti ieskābst ātri, tos notur istabas temperatūrā līdz beidzas aktīvā rūgšana, pēc tam uzglabā pagrabā.

Kāpostu salāti

400 g sarkano kāpostu, 400 g savojas kāpostu, 3 l verdoša ūdens (nedaudz sālīta), 150 ml saspiestu valriekstu, 100 ml rozīņu, 1 sarkanais sīpols, 1 ābols. Mērce: 50 ml vīnogu sulas ekstrakta, 100 ml valriekstu eļļas, sāls un melnie pipari
Sagrieziet kāpostus plānās strēmelēs. Ielieciet kāpostus caurdurī un pārlejiet tiem verdošu ūdeni. Ļaujiet, lai ūdens notek.
Sajauciet saspiestos riekstus kopā ar rozīnēm, smalkām ābolu šķēlītēm un sīpoliem, visu pārlejiet ar mērci.

Sautēti kāposti ziemai

1 kg svaigu kāpostu, 1 kg tomātu, 1 kg gurķu, 500 g sīpolu, 1 glāze eļļas, 2 ēdk. sāls, 1ēdk.cukura, 2 ēdk. etiķa vai 1ēdk. esences.

Dārzeņus sagriež. Katlā kāpostus,tomātus,sīpolus,eļļu,sāli,cukuru kopā sautē 1stundu, tad pievieno gurķus, etiķi un sautē vēl 30 min. Karstus pilda burciņās, uzliek vāciņu, pasterizē 10-15 min., aizvāko. Tur ar vāciņu uz leju līdz atdzišanai. Sautēšanas laikā ieteicams laiku pa laikam maisīt, lai apakšā nepiedeg. Svaigu gurķu vietā var ņemt marinētus gurķus, tad etiķis nav jāpievieno.

Marinēti kāposti

Kāposti, burkāni, 9% etiķis, sāls, cukurs, garšvielas. Marinādei: 3 glāzes ūdens, 150 g cukurs, 60 g sāls, 3 lauru lapas, 3 smaržīgie pipari, 1 glāze 9% etiķis.

Kāpostus notīra, sagriež salmiņos, pārber ar sāli un viegli saspaida, līdz parādās sula. Pēc garšas pievieno rīvētus burkānus, liek 3 l burkā. Uzvāra ūdeni, pieliek sāli, cukuru, garšvielas un vāra ,beigās pielej etiķi, uzliek katlam vāku un atdzesē. Atdzesētu marinādi pārlej kāpostiem un liek vēsumā. Gatavs pēc 3 dienām.

Melno rutku un kāpostu salāti ziemai

160 gr. melno rutku, 160 gr. kāpostu, 30 gr. burkānu, sīpols, ķiploka daiviņa, 1 tējk. sasmalcinātu zaļumu (pētersīļu, selerijas lapas),1 tējk. etiķa, pustējk. sāls, pustējk. cukura

Rutkus sarīvē uz rupjās rīves, burkānus sagriež šķēlītēs, kāpostus ēvelē skaidiņās,sīpolus sasmalcina. Vispirms burkā ielej etiķi, ieliek zaļumus,tad pilda dārzeņu maisījumu, uzber sāli, cukuru. Uzlej verdošu ūdeni. Liek pasterizēt 0,5 l - 8 līdz 10 min., 1 l - 12 min. Aizvāko, burkas sakrata.

Kāposti gruzīnu gaumē

Svaiga neliela kāpostgalva, svaigas bietītes, aso piparu pākstis (ne vairāk kā 2), 2 ķiploki, daudz bazilika, pētersīļi, selerijas, dilles, sāls un etiķis pēc garšas.

Kāpostu sadala 6 daļās, liek 3 - litru burkā, aplej ar verdošu ūdeni un ļauj nostāvēties pusotru stundu. Sagriež gabaliņos un pieliek (kad nostāvējies) sarkanās bietītes, 2 - 3 daiviņās sadalītus ķiplokus, sarkano piparu pākstis, dilles, selerijas u.t.t. Baziliku liek nesagrieztu, pušķiem. Pievieno sāli, etiķi. Saturu piespiež tā, lai sastāvdaļas būtu pārklātas ar ūdeni. Liek nostāvēties 3 dienas. Šādi pikanti, pēc bazilika smaržojoši sarkani kāposti ir laba piedeva gaļas ēdieniem. Burkas saturs ne skābst,ne pelē. Šī recepte nāk no Chaltubas tirgus Gruzijā.

Marinēti kāposti ar sīpoliem un ķiplokiem

2 kg svaigu kāpostu, 2 burkāni, 2 sīpoli, 2 daiviņas ķiploka, ķimenes
Marinādei - 1 l ūdens, 2 ēd. karotes sāls, 1 gl. cukura, 1 gl. eļļas, 2 - 3 ēd. karotes etiķa esences.
Kāpostus saēvelē. Burkānus sarīvē. Sīpolus un ķiplokus sasmalcina. Visas sastāvdaļas sajauc, pieber ķimenes, samaisa un pilda tīrās burkās. Marinādi uzvāra. Ļoti karstu marinādi lej virsū kāpostiem un tūlīt aizvāko. Sterilizēt nevajag.