Rudenīgam pusdienu galdam

Krāsainais sacepums ar gaļu

200g makaronu, 200g gaļas, 1 burkāns, 1 pētersīlis, 1 selerijas sakne,
2 sīpoli, 1 tomāts vai ēdamkarote tomātu biezeņa, 1 ēdamkarote miltu, 1 ēdamkarote tauku, dažas ēdamkarotes krējuma, 1 ēdamkarote olīveļļas, sāls, pipari, garšvielas makaroniem, pētersīļu zaļumi.
Makaronus vāra sālsūdenī, kuram pievienota ēdamkarote olīveļļas. Gaļu sagriež kubiņos, apkaisa ar miltiem un apcep.
Dārzeņus (izņemot tomātu) sīki sagriež, pievieno gaļai un brīdi apcep.
Pielej 2 glāzes ūdens, pievieno garšvielas un sautē līdz dārzeņi un gaļa mīksti. Sautēšanas beigās pievieno nomizotu, sīki sagrieztu tomātu vai tomātu biezeni. Miltus sajauc ar krējumu un pievieno sautējumam.
Karstumizturīgā traukā ieliek izvārītos makaronus, pārlej ar sautējuma mērci, pārkaisa ar sarīvētu sieru. Cep 180C karstā cepeškrāsnī apmēram 15-20 minūtes.
Gatavu pārkaisa ar sīki sagrieztiem pētersīļu zaļumiem.

Skābētu kāpostu zupa

ar bietēm
3 l ūdens, 500g gaļas, 500g vārītu biešu, 1/2 l skābētu kāpostu, 1 burkāns, garšvielas, milti, krējums, sāls.
No gaļas, ūdens un skābētiem kāpostiem vāra skābētu zupu. Gatavai zupai pieliek uz kartupeļu rīves sarīvētu burkānu un uz sakņu rīves sarīvētas vārītas bietes. Zupu uztumē, pieliek sāli, krējumu, garšvielas.

Gardās ribiņas

1kg cūku ribiņu, 1l gaišā alus, 300 g pupiņu, 2 tomāti, pāris ķiploka daiviņu, lauru lapa, sāls, pipari, paprika, 1kg kartupeļu, olīveļļa cepšanai.
Ribiņas nomazgā un sagriež porciju gabalos. Vāra alū ar garšvielu piedevām apmēram 30 minūtes. Tad nosusina, apkaisa ar garšvielām un apcep cepeškrāsnī. Tomātus applaucē, novelk miziņu, sagriež šķēlēs. Kartupeļus vāra ar mizu, kad izvārījušies, nomizo, sagriež šķēlēs un uz pannas apcep. Kad kartupeļi zeltaini, pievieno pupiņas, sasmalcinātus ķiplokus, tomātus un mazliet apcep kopā ar kartupeļiem. Ribiņas pasniedz kopā ar apceptajiem kartupeļiem un dārzeņiem.

Liellopu gaļa

ar baravikām un ābolu čili mērci
250g liellopu filejas, piecu piparu maisījums, 20g olīveļļas, 30g baraviku.
Mērce: 100g ābolu, 20g čili pastas, 20g olīveļļas, 10g medus, 20g balzamiko etiķa. Salāti: 20g kressalātu, svaigs baziliks,svaigs timiāns.
Liellopu gaļu apsmērē ar piparu maisījumu un olīveļļu, atstāj ievilkties vismaz pusstundu. Cep pannā kopā ar baraviku galviņām. Pēc tam pie- griež gaļu un ieliek iekšā baraviku galviņas. Pasniedz ar ābolu mērci un salātiem.
Mērce: Ābolus sagriež smalkos kubiciņos un apcep pannā, pievienojot olīveļļu, balzamiko etiķi, medu un čili pastu, lai āboli paliek kraukšķīgi.

Ar burkāniem pildīta vistas fileja

1 liela vai 2 mazākas vistas filejas, 4 ķiploka daiviņas, 1 burkāns, 2 - 4 plānas šķēles Krievijas siera, 1 tējk. karija pulvera, 4 ēdk. margarīna, sāls.
Sagatavo nepieciešamo. Ieslēdz cepeškrāsni uz 250 grādiem, lai iesilst. Cepešpannu izklāj ar foliju. Vienmērīgi nosmērē foliju ar margarīnu.
Sagatavo produktus. Ķiploka daiviņas izspied ar ķiploku spiedi vai sarīvē uz smalkās rīves. Burkānu nomazgā, nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. Sajauc burkānus kopā ar ķiplokiem. Ja vēlies, pievieno nedaudz sāls. Vistas fileju pārgriez šķērsām uz pusēm. Katrai pusītei no griezuma puses ar asu nazi uzmanīgi iegriez dziļumā “kabatiņu”. Seko, lai vistas fileja netiktu pārgriezta uz pusēm. Pildi fileju un cep. Iegrieztajās “kabatiņās” ieliec pikuci margarīna un bagātīgi sapildi burkānu-ķiploku maisījumu. Rūpīgi saspied griezuma maliņu, nepieciešamības gadījumā var aizspraust ar kokteiļu iesmiņu (zobu bakstāmie arī der). Liec pildītās fileju pusītes uz folija. Katrai filejai uzkaisi virsū nedaudz karija (apmēram ¼ tējkarotes), uzliec virsū nelielu piciņu margarīna un pārklāj ar ļoti plāni sagrieztu siera šķēli. Cep 250 grādu karstumā 20-25 minūtes, atkarībā no filejas lieluma. Atceries – cepot ilgāk par 25 minūtēm, vistas gaļa kļūs sausa!
Gatavo vistas fileju var pasniegt gan ar kartupeļiem, gan makaroniem vai rīsiem un dažādiem svaigajiem salātiem. Kārto vistas filejas blakus garnējumam. Garnējumam pāri pārlej uz cepeš- pannas sakrājušos šķidrumu.

Piena zupa ar ķirbjiem

250 g piena, 150 g ūdens, 180 g ķirbju, 10g mannas, 5 g sviesta, sāls, cukurs, kanēlis.
Sasmalcinātus ķirbjus ar ūdeni un sviestu sautē mīkstus, izberž caur sietu. Iegūtai ķirbju masai pielej pienu, pieber mannu, sāli un vāra 5-10 min. Pasniedzot piena zupu ar ķirbjiem, atsevišķā trauciņā liek cukuru, sajauktu ar kanēli.


Cepti āboli ar biezpienu

4 lieli āboli, 200 g biezpiena, 1 ola, 1 ēd.k. mannas, cukurs, rozīnes, rieksti, vaniļas cukurs, taukvielas
Ābolus pārgriež gareniski uz pusēm, izņem serdi. Biezpienu samaisa ar olu, cukuru, rozīnēm, riekstiem, vaniļas cukuru un mannu. Masu pilda ābolu pusītēs, tās liek ietaukotā veidnē un cep cepeškrāsnī. Pasniedz ar pienu vai pārlej ar saldo krējumu.

Ābolu uzputenis

4 āboli, 2 olu baltumi, 1 tējk. želatīna, cukurs, vaniļas cukurs
Ābolus nelielā ūdens daudzumā sautē, līdz tie izšķīst. Tad izberž caur sietu, pievieno cukuru, vaniļas cukuru, uzbriedinātu un izšķīdinātu želatīnu, olu baltumus. Visu puto, līdz masa kļūst viegla un gaiša. Uzputeni liek stikla trauciņos un pasniedz ar pienu.