Lai cīnītos ar trihinelozes straujo izplatīšanos Daugavpils novadā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir uzsācis novadā reģistrēto dzīvnieku novietņu un gaļas tirdzniecības vietu kompleksās pārbaudes.
PVD inspektori izlases veidā plānojuši pārbaudīt vairāk nekā 70 dzīvnieku novietnes. Pārbaužu laikā tiks ņemti un laboratoriskai izmeklēšanai uz trihinelozes antivielām nosūtīti nobarojamo mājas cūku asins paraugi.
Laboratoriski pārbaudīt plānots arī legāli nomedītās mežacūkas.
Veicot pastiprinātas gaļas tirdzniecības vietu pārbaudes Daugavpils novadā, PVD inspektori ņems arī svaigas cūkgaļas paraugus un nosūtīs laboratoriskiem izmeklējumiem uz trihinelozi.
PVD atgādina iedzīvotājiem - lai pasargātu sevi no trihinelozes, kā arī dažādām zarnu infekcijas slimībām, uzturā drīkst lietot tikai zināmas izcelsmes, drošā tirdzniecības vietā iegādātu, termiski apstrādātu cūkgaļu. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologu datiem, 2011. gadā saslimšanas gadījumu skaits ar trihinelozi Latvijā palielinājies par 400 %. Latvijā pērn tika reģistrēti 52 ar trihinelozi saslimušie. No tiem 36 slimnieki reģistrēti Daugavpilī, Daugavpils novadā un Krāslavā.
Neraugoties uz iepriekš veiktajiem profilaktiskajiem pasākumiem, saslimstības līmenis Dienvidlatgales reģionā turpina pieaugt. Šī gada pirmajos trīs mēnešos tikai Daugavpilī un Daugavpils reģionā vien reģistrēti vairāk kā 30 jauni saslimšanas gadījumi ar trihinelozi. Šobrīd saslimstības līmenis Dienvidlatgales reģionā daudzkārt pārsniedz iepriekšējos gados reģistrēto līmeni.
Visi saslimušie ar trihinelozi inficējušies, lietojot uzturā dažādus ēdienus, kas pagatavoti no cūkgaļas. Daži cilvēki inficējušies, lietojot uzturā cūkgaļu, kas iegādāta no privātās saimniecības (mājās kauta cūkgaļa), daži uzturā lietojuši mežacūkas gaļu, bet pārējie saslimušie dažādus cūkgaļas produktus iegādājušies oficiālās tirdzniecības vietās.
Pārtikas un veterinārais dienests atgādina — lai izvairītos no saslimšanas ar trihinelozi, jāievēro daži vienkārši un viegli izpildāmi nosacījumi:
1. Nelietojiet uzturā nezināmas izcelsmes gaļu, kā arī tādu, kas nav pārbaudīta laboratorijā un atzīta par veselībai nekaitīgu.
2. Pirms lietošanas uzturā gaļa pareizi termiski jāapstrādā. Gaļas iekšējai temperatūrai termiskās apstrādes laikā jāsasniedz +71°C un no brīža, kad šī temperatūra sasniegta, gaļa jāturpina karsēt vismaz divas stundas.
3. Gaļu ieteicams sagriezt nelielos gabaliņos, lai arī tās dziļākajos slāņos tiktu sasniegta trihinellu iznīcināšanai nepieciešamā temperatūra.
4. Cūkgaļa jāmaļ atsevišķi no citu dzīvnieku gaļas. Pirms un pēc citas gaļas apstrādāšanas, rūpīgi jāiztīra gaļas maļamā mašīna.
Ilze MEISTERE, PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja