Māksla iedegt zvaigznes

img

Visums ir bezgalīgs, bet zem zvaigžņotām debesīm ir okeāni, kontinenti, valstis… Un tava vienīgā un neatkārtojamā pilsēta uz šīs planētas ir Krāslava. Laimīga bērnība – tas nav sapnis, bet realitāte. Pat mūsu nelielajā pilsētā – Eiropas līmeņa skolas ar modernu mācību bāzi, skolēniem datori un viedtālruņi, lieliskas sporta zāles, peldbaseins, jauns stadions… Minūtes ir garas, bet gadi ātri skrien uz priekšu. Pasaule sākas aiz dzimtās mājas sliekšņa, bet atklājas visā daudzveidībā aiz skolas durvīm. Laiki mainās, tāpat maināmies mēs...

Krāslavas pamatskolai apritēja divdesmit! Tā jau izsenis – no visām izglītības iestādēm laikraksts “Ezerzeme” visbiežāk saņem uzaicinājumus uz skolu pilskalnā, kur ir tik lieliska skolotāju komanda! Un, protams, nevar nepieminēt vecākus, kuri sniedz ne mazāk būtisku artavu. Oriģināli projekti, konkursi, festivāli, starptautiski kontakti un daudz draugu un sponsoru, kuri vēlas atbalstīt vispārdrošākās idejas. Tā bija arī jubilejas pasākumā, uz kuru mūs uzaicināja gan skolotāji, gan skolēni, gan vecāki. Esmu daudz pieredzējis savā profesionālajā dzīvē, bet šādu brīnišķīgu zvaigžņu šovu redzēju pirmo reizi. Līdz asarām aizkustinoši – kad svētku zāle jau bija tukša, to man sacīja viesi, kuri bija izjutuši vienotības laimi. Galu galā mēs, pieaugušie, cenšamies padarīt zēnu un meiteņu bērnību priecīgu... 



Kultūras nama plašā zāle bija pilna – sanāca māmiņas, tēti, vecmāmiņas, vectētiņi, viss skolotāju un tehniskā personāla kolektīvs, kā arī mazie dziedātāji, dejotāji, mūziķi... Īpašs gods viesiem un šīs skolas skolotājiem, kuri nu jau ir pelnītā atpūtā. Uz skatuves atmiņu sols, laternas un liels ekrāns, uz kura zibēja spilgtāko notikumu ainas – divi desmiti neaizmirstamu gadu. Gaismas nodziest, zāle pārvēršas par galaktiku, un tajā mēs, pieaugušie un jaunie krāslavieši, ar elektroniskām gaismiņām rokās. Tā ir mūsu pasaule, kas apvieno mūs visus, tik dažādus savā būtībā. Dzīve bez sapņa nav vērta, un skolas galvenā misija ir palīdzēt ikvienam atrast savu ceļu dzīvē. Laime ir dvēseles stāvoklis, un to iepazīst tikai tie, kuri centīgi mācās, strādā un cenšas sasniegt savu mērķi. Viss sākas ar sapni! 



Talantīgās Adrianas flauta ieved mūs romantikas un fantāziju pasaulē. Mazais princis vārdā Reinis aicina īstenības pasakā. Atnācis no zvaigžņu pasaules pie mums, viņš izved uz skatuves reālo varoni – direktori Viju Konceviču. Un pirmā sārtā roze, protams, viņai, kas spēja parastu skolu pārvērst par bērnības burvju pasauli. Direktores sirsnīgie vārdi – par zvaigznēm debesīs:
“Dzimšanas diena, jubilejas pasākums, ir īpaša diena ar to, ka tā parasti sola un nes sev līdzi patīkamus, dažreiz neparedzētus pārsteigumus. Ticu un no sirds vēlos, lai šodienas svētki sagādā ikvienam patīkamas emocijas un ļauj kavēties bērnības atmiņās. Katra atmiņu grāmata un stāsts sākas ar vienu mirkli vai īpašu cilvēku. Arī mūsu atmiņu stāsts šodien sāksies tieši tā – ar vienu īpašu cilvēku, Krāslavas pamatskolas atmiņu grāmatas nozīmīgāko cilvēku, īstu zvaigzni, mūsu šīsdienas galaktikas pamatlicēju. Ar skaļiem aplausiem aicinu uz skatuves Krāslavas pamatskolas pirmo skolas direktoru Staņislavu Leikuču”.



Goda viesis atcerējās, kā viss sākās, kā tika likti pamati skolai, kas, laikam ejot, ir kļuvusi par īsti eiropeisku mācību iestādi. Absolventiem ir atvērta visa plašā pasaule! Kā apliecinājums ekrānā – jau pieaugušo skolēnu videosveicieni no Lielbritānijas, ASV, Vācijas, Beļģijas, Spānijas, Īrijas, Francijas… Vēl vairāk – zālē. 



Grāfam Plāteram bija tas gods atvērt atmiņu 
grāmatu, un viņš pauda gandarījumu, ka viņa īpašumos darbojas šāda brīnišķīga skola. Pilnīgi loģiski, netālu no Gaismas pils nevar būt citādi. Nākamā lappuse – visliriskākā. Šodien ar balles dejām aizraujas daudzi Krāslavas skolēni. Valsī griezās pāri, sākot ar pirmklasniekiem un beidzot ar vecāko klašu audzēkņiem... No nedrošiem pirmajiem soļiem līdz mākslinieciskai pilnībai, ko mēs dēvējam par grāciju. Cilvēkā visam ir jābūt skaistam... Skola-jubilāre ir guvusi panākumus, popularizējot tautas dejas, vokālo un kora mākslu. Jauno izpildītāju radošie kolektīvi pastāvīgi saņem uzaicinājumus uz dažādiem svētkiem, un ne tikai Latgalē. Kā goda viesi – skolas himnas un karoga autori Kristaps, Anrijs un Artūrs. Viņi atcerējās tos projekta mirkļus, kuri kļuva par skolas vēsturi. Lielais diriģentes Ilonas Aprupes koris dziedāja himnu jubilejas patosā.



Pārsteigumu parāde turpinājās! Slavenais rokmūziķis Jānis Drēģeris apsveica savu dzimto skolu no ekrāna, klips tika sagaidīts ar skaļiem aplausiem, tāpat kā vecāku-aktieru, kuri atgriezās bērnības valstībā, sniegums. Absolvente Ieva Dzirkale prezentēja jubilejas dalībniekiem neparastu dāvanu – jaunu apģērbu kolekciju tīņiem. Skolēni-modeļi kā īsti profesionāļi! No ekrāna skanēja slavenā basketbolista Jāņa Timmas novēlējumi, bet uz skatuves izcilu sportistu komandu vadīja slēpotājs Ojārs Vanags. Uz skatuves kāpa vecāki, skolotāji, absolventi, un tas viss – skolas dziedošo, dejojošo kolektīvu sniegumu fonā. 



Neiztika bez visu zinošās Trīnes, starp citu, skolas pedagogi – Krāslavas amatierteātra zvaigznes! Trīne, kas ir arī Dace Samsonoviča, pasniedza mikrofonu Lidijai Miglānei, Izglītības departamenta vadītājai. Sirsnīgi vārdi šajā dienā kā pavasara viļņi piepildīja zāli... Domes deputāts, Krāslavas Valsts ģimnāzijas direktors Jānis Tukāns pateicās darbiniekiem par vērtīgo papildinājumu. Apsveicēju rinda izrādījās negaidīti gara, un ikviens izmantoja iespēju sveikt skolu. Savukārt direktore-jubilāre pateicās daudzajiem sadarbības partneriem, kuri atsaucas uz katru skolas lūgumu. 



Valsts nākotne ir skolas. Ieguldījums jaunajā paaudzē ir rentablākais un perspektīvākais bizness! Audzināt talantus, iedegt zvaigznes bērnu sirdīs ir pedagoģiskās mākslas virsotne. Paldies par neaizmirstamajiem svētkiem! Milzīgs kopdarbs un galvenās režisores Veltas rokraksts. Viss aiziet, bet skolas gadi, kā arī zvaigžņotais pasākums paliks sirdīs uz mūžu.



Aleksejs Gončarovs