Pilsētas svētki: Cecīlijai Dinerei - 90

10. jūlijā Krāslavas bibliotēkā notika pasākums, kas bija veltīts dzejnieces un rakstnieces Cecīlijas Dineres 90 gadu jubilejai.

Starp pazīstamiem krāslaviešiem šis vārds atrodas savrup. Rakstniece, dzejniece, talantīga tulkotāja, brīnišķīgu dzejoļu un pasaku bērniem autore. Cecīlija Dinere nevis vienkārši piedzima mūsu pilsētā. Viņa mīlēja Krāslavu ar visu sirdi un dvēseli. No viņas dzejoļiem šodien mēs varam sastādīt pilnu ceļvedi pa mūsu pilsētu. Viņas dzejoļus slavēja pats Aleksandrs Čaks.

Savās atmiņās pasākumā dalījās pazīstamā skolotāja, Krāslavas vēstures pētniece Janīna Gekiša. Skanēja Cecīlijas Dineres dzejoļi, rakstnieces klasesbiedru un draugu atmiņas.

Diemžēl liktenis nemaz nav lutinājis mūsu novadnieci. Viņa piedzima nabadzīgā ģimenē, bērnība viņu nemaz neiepriecināja. Mācības skolā padevās viegli, Cecīlija vai kā viņu sauca - Ciļa, izcēlās ar lielisku atmiņu un čaklumu. Sekoja studijas skolotāju institūtā Rīgā. Tad sākās karš... Cecīlija Dinere paspēja arī pabūt karā. Pēc kara visa C. Dineres darbība bija veltīta literatūrai. Viņas mantojums - aptuveni 50 grāmatu, ieskaitot tulkojumus no franču valodas (“Dziesma par Rolandu”, Fransuā Vijona dzejoļi), no vācu (Tomass Manns), no ukraiņu, krievu... Dzejoļi poēmas, pasakas, romāni... Katrā daiļdarbā jaušams patiesums, vienkāršība un skaistums.

Mūža nogalē Cecīlija Dinere atstāja Latviju un pārbrauca uz Izraēlu. Te viņas dzīve tā arī neizveidojās... Vientulība - lūk, tā sajūta, kas viņu pavadīja visu mūžu... 1996. gadā veco ļaužu namā Cecīlija Dinere nomira. Kā rakstīja viņas iemīļotais Fransuā Vijons, neviens nevar atvairīt izkapti, kas pļauj neskatoties... Mūsu dienās pazīstamās krāslavietes grāmatas ir bibliogrāfiskais retums. Mūsu pilsētas skolēni vēl zina, kas ir tāda Cecīlija Dinere, bet vai viņi ir lasījuši rakstnieces darbus?

Pasākums bibliotēkā pulcināja aptuveni divdesmit pilsētnieku, bet pie datoriem sēdēja vēl apmēram desmit pusaudžu. Viņi pētīja Interneta saturu. Sēdēja klusi un nevienam netraucēja, pavisam neinteresējās par to, kas notiek blakus. Viņiem bija savas darīšanas...

Līdz pat šim laikam Krāslavā nav neviena pieminējuma par to, ka tieši te dzimusi pazīstamā rakstniece... Nav ielas, nav piemiņas plāksnes, nav nekā. Sāpīgi par mums, kauns talantīgās krāslavietes Cecīlijas Dineres priekšā. Bet galvenais ir tas, ka lasošā publika nemaz nezina šīs lieliskās dzejnieces daiļradi. Kādreiz viņu sauca par latviešu Ahmatovu...

Andrejs JAKUBOVSKIS