Uzdāviniet Jānim ozolu!

img

Iestādīju ozoliņu
Jāņu tēva pagalmā.
Lai tas auga, lai zaļoja
Līdz citiem Jānīšiem.

Latviešiem ozols ir Pasaules koks. Koks, kas ar savu zaru vainagu, stumbru un saknēm apvieno Debesu pasauli, Vidus pasauli un Zemes pasauli. Ozola zari rotā Latvijas Republikas valsts ģerboni, ozols tiek izmantots nosaukumos, uzvārdos, mājvārdos. Zem ozola notiek līdzināšanās (laulību) rituāli, no ozola gatavo šūpuli, šūpuļa līksti un pirmo pirtsslotu zēnam, lai augtu “Vīrs kā ozols” – stalts un stiprs. Vasaras saulgriežos līgotāji vij ozolzaru vainagus Jānim, ar ozolzariem pušķo mājas, svinību vietas un automašīnas.

Ozola zaru vītnes ir rotājums ne tikai vasaras saulgriežos, bet arī ģimenes godos, valsts svētkos, Dziesmu svētkos, atklājot un iesvētot jaunas ēkas, tiltus un pieminekļus. Ozola lapa Latvijā ir īpaši aizsargājamo dabas teritoriju simbols.

Atsaucoties uz mūsu laikrakstā ievietoto sludinājumu “Uzdāviniet Jānim dzīvu ozolu!”, devāmies pie šī aicinājuma autoriem pēc ozola stāda un, protams, izmantojām izdevību parunāties ar viesmīlīgajiem saimniekiem.

Namatēvs Jānis Bogdāns dzimtajās mājās Izvaltas pusē dzīvo jau ceturtajā paaudzē. Sieviņa Ligita ieskatījusies staltajā puisī, jo patikusi viņa skanīgā balss un prasme spēlēt ģitāru. “Par laimi, tās nebija vienīgās viņa prasmes”, smaidot stāsta Ligita. Jānis izrādījies čakls saimnieks, gādīgs vīrs un tēvs. Kopā izaudzinātas, izskolotas un pie vīriem izdotas trīs meitas. Ceturtā, pastarīte Sanija, dzīvo ar vecākiem, mācās pamatskolā, mūzikas skolā un aktīvi piedalās mazpulkos. Viens no viņas projektiem mazpulcēnos ir “No ozolzīles līdz ozolam.” Vecākās meitas dzīvo un strādā ārzemēs – Gunita ar vīru Antonu un dēliem Tomasu un Leonardu dzīvo Cīrihē, Šveicē; Baiba ar vīru Gati un bērniem Esteri un Jānīti dzīvo Londonā; Sandra ar vīru Elgaru Havantā, pilsētiņā Anglijas dienvidos.


Iveta LEIKUMA
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 48 (21.06.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.